Apró életelixírek

A hideg téli hónapokban eszegessünk sült gesztenyét, olajos magvakat, diót, mogyorót és társaikat – egyrészt ilyenkor van szezonjuk, másrészt egészséges, finom rágcsálnivalók!

A diót a hagyományos kínai gyógyászatban igazi „életelixírnek” tartották: jót tesz a vesének, az agynak és a bőrnek is. Fája Perzsiából származik, közel huszonegy fajtája ismert. Nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és – amint az egy kutatásból kiderült – néhány szem dió elrágcsálása egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található benne. A dió megpirítva markánsabb ízű, így még inkább „eteti magát”. Ha már nem túl friss, áztassuk tejbe, majd alaposan csepegtessük le – akár tavaszig is megőrzi kellemes ízét, jobban esik belőle falatozni.

A sült gesztenye a legnépszerűbb
A sült gesztenye a legnépszerűbb

A Törökországban őshonos mogyorót már az ókori görögök és rómaiak is szívesen elropogtatták. Gazdag fehérjében, telítetlen zsírsavakban, B1- és B6-vitaminban, vasban és folsavban, emiatt az egyik legegészségesebb nassolnivaló, miközben szintén csökkenti a vér koleszterinszintjét. A mogyoró más diófélékhez képest kétszer annyi ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz. Sok benne a kálium, a cink, a mangán, a magnézium és a réz. Az apró termést legszívesebben csak úgy, „magában” szeretjük, de az olaja, amely intenzív ízű, jól bevált főzésre vagy sütésre. Az egyik legkedveltebb csemege a mogyorókrém, ezt süteményekben és édességekben használjuk, vagy kenyérre kenjük – a mogyoró minden áldásos hatását megtaláljuk benne.

A napraforgó Peruból és Mexikóból „hajózott át” a kontinensre. A napraforgómag (vagyis a szotyola) kiemelkedően bőséges B1- és E-vitamin-forrás. Az ásványi anyagok közül magnézium, kalcium és kálium található benne. Ha valakinek gondja van a koleszterinszintjével, az egyik legjobb csemege, amit választhat, a napraforgómag, amely a pisztáciával együtt a legtöbb koleszterincsökkentő fitoszterolt tartalmazza.

Étkezési célra natúr és sózott változatban egyaránt kellemes csemege. Legtöbbször pirítva vagy pörkölve fordul elő a boltok polcain, hogy az esetleg nemkívánatos – például emésztést akadályozó – fehérje természetű anyagok elveszítsék aktivitásukat. Igaz, a magot többnyire nem eszszük olyan mennyiségben, hogy ez problémát okozhatna.

Bármelyiket is kóstoljuk meg a felsoroltak közül, jóízű, illatos, kellemes csemegét fogyaszthatunk. Az egyetlen hibájuk, hogy hizlalnak.

Balogh Ildikó