Apró kezek világa

Apró kezek világa

Vidám kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban: egy hónapon át a kerületi óvodások legszebb munkáiban gyönyörködhetnek az ügyeiket intéző polgárok. A tárlat megnyitója egyben díjkiosztóként is szolgált, hiszen valamennyi bemutatkozó óvoda emléklapot, míg a gyerekek pasztellkrétakészleteket kaptak. A jó hangulatról a Csermely óvodások zenés-táncos műsora gondoskodott, a gyerekek bizonyították, hogy a kézművesség és a rajz mellett más területeken is otthonosan mozognak.

Kovács Zsuzsa, a Süni Óvodák vezetője köszöntőjében az esztétikai nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet. A Budai Módszertani Központ óvodai szaktanácsadója elmondta, a kerületi óvodákban folyó esztétikai és vizuális nevelés feladata a gyerekek ábrázolókészségének minél hatékonyabb fejlesztése. Ennek lényege, hogy teret ad a gyermeki fantázia kiteljesedésének, a megfelelő eszközökkel segíti az alkotás folyamatát. A fő cél az, hogy a gyerekekben kialakuljon a rendező, komponáló, térbeli tájékozódó képesség, s szabadon, egyúttal biztosan bánjanak a színekkel és formákkal. Ehhez meg kell ismerniük a különböző anyagokat, az ábrázolás és konstruálás alapjait, illetve az ezekhez szükséges eszközök használatát. A változatos témák, az egymással kombinálható technikák vonzóvá teszik az alkotás folyamatát, a kedvvel végzett gyakorlás pedig nem csupán a kézügyességet, hanem a vizuális és esztétikai fejlődést is elősegíti – hangsúlyozta az óvodavezető.

Angyalok ajándékának nevezte a kiállítást Lovas Pál alpolgármester, olyan ritka alkalomnak, amikor fény és melegség tölti meg a hivatal rideg folyosóit. A gyerekek tiszta és boldog lelke járja át valamennyi kiállított tárgyat, amelyek örömet csempésznek a látogatók szívébe – emelte ki Lovas Pál, aki szerint nem lehet elég korán rászoktatni gyermekeinket arra, hogy dalban, táncban, rajzban kamatoztassák tehetségüket, mert csak így épülhet fel egy a mainál humánusabb és jobb világ. A felnőttek feladata az, hogy ehhez minden segítséget megadjanak. Így tesz Hegyvidék önkormányzata is – mondta az alpolgármester –, amikor megteremti óvodáiban a gyerekek egészséges és gondtalan fejlődésének feltételeit.

(m.)