Bevált gyógymódok

A megfázások, az influenzaszerű megbetegedések már sokakat elértek. Néhány, a kellemetlen tüneteket enyhítő receptet osztunk meg most olvasóinkkal, olyanokat, amelyek nekünk már segítettek. A köhögés csillapítására a meglepően jóízű hagymateát ajánljuk: alaposan megmosunk egy-két vöröshagymát, félbevágjuk, egy liter hideg vízbe tesszük, felforraljuk, és forrás után takaréklángon hagyjuk kb. 10 percig. Megvárjuk, míg kihűl, citrommal, mézzel ízesítjük.

Szintén enyhíti a köhögést a vöröshagyma ízesített leve: a vöröshagymát (egy-két fejet) nagyon apróra összevágjuk, üveg- vagy porcelánedénybe tesszük, és bőven megszórjuk porcukorral (vastagon fedje be). Fél-, egy óra múlva már viszonylag bőséges levet enged, ezt a levet isszuk meg. Az íze nem, de a hatása kiváló. Érdemes arra gondolnunk, miközben viaskodunk magunkkal a nem nagyon csábító íz miatt, hogy a hagyma baktériumölő, immunerősítő hatása kiváló, valamint télen is magas a C-vitamin-tartalma.

Ugyancsak a köhögés elleni küzdelem jegyében a fekete retket is ajánljuk, amelyet apróra vágunk vagy lereszelünk, cukrot szórunk rá, és 15 perc múlva fogyasztjuk. A klasszikus megoldások hívei kedvéért természetesen a fokhagymáról sem feledkezünk meg: aki bírja, csak úgy „natúr” is fogyaszthatja, de aki ezt nem vállalja, annak a következőt javasoljuk: vágjon apróra négy-öt gerezd fokhagymát, majd keverje natúr joghurtba, kefirbe. Utána érdemes egy-két kifacsart, mézzel kevert citromot is meginni, így biztosak lehetünk abban, hogy igazi vitaminbombával segítettünk szervezetünknek.

Sokan a fokhagymát kellemetlen szaga miatt eleve elutasítják, pedig vírus- és baktériumölő hatása kiváló. Azoknak tehát, akik nagyon idegenkednek tőle, javasoljuk, a fokhagymakúra után friss (nem mélyhűtött) petrezselyem zöldjét fogyasszanak. Ez elveszi a fokhagyma kellemetlen szagát, másrészt a petrezselyem C-vitamin- tartalma is igen magas. És végül, de csak felnőtteknek! A torokfájást enyhíthetjük, ha két evőkanál mézre 2 cl pálinkát öntünk,felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni, s utána elfogyasztjuk.