Böjt kezdőknek és haladóknak

Mire megjelenik ez a tejdicsérő, korántsem teljes tejismertető, éppen kezdetét veszi a hamvazószerdától számítandó negyvennapos böjt. Bölcsen gondolták elődeink, hogy a karácsonyi, majd az ezt követő farsangi eszem-iszom után testnek, léleknek javára válik a megtartóztatás, a lemondás. Számos böjtös ételt, fogást, élelmet ismerünk, fogyasztunk. Ezúttal a tejre, az egyik legősibb táplálékunkra esett a választásunk.

Az emlősállatok háziasításával vált rendszeres élelmünkké, szinte valamennyi írásos emlékben előfordul, így a Bibliában is: „… És vőn vajat és tejet, és a borjút, melyet elkészített vala, és eléjök tevé: és ő mellettök áll vala a fa alatt, azok pedig evének…” 

1950 óta plakátokról is tudatták velünk: a tej élet, erő, egészség. Az orvostudomány állásfoglalása, hogy a tejzsírban található prosztaglandin E²-nek köszönhetően a tej jótékonyan hat a gyomorfekélyre. Minden valószínűség szerint azoknak a gyomornyálkahártyában lévő sejteknek a működését serkenti, amelyek a mucinszerű zselés anyag termeléséért felelősek. Kivédi a gyomor termelte sósav nyálkahártya-izgató hatását. Noha a fekélyt nem gyógyítja, a vele járó fájdalmakat enyhíti.

A tehéntejben sok az antitest, amely főként a hasmenést okozó rotavírusok ellen termelődik, mi több, ötven százalékban túléli a pasztörizálást. Különféle kísérletek során teheneket fertőztek meg E. coli baktériummal, s nyomban megindult az antitestek termelődése a baktérium ellen, és a tejben is megjelentek. Az ugyanezzel a baktériummal fertőződött, hasmenésben szenvedő gyerekek pusztán a tejivással két héten belül meggyógyultak.

Jó hír a dohányzóknak: rendszeres tejivás esetén a napi húsz-negyven cigarettát elszívók között hatvan százalékkal csökken a krónikus hörghurutgyulladás kialakulásának esélye. Ebben vélhetően nagy szerepe van a tejben lévő A-vitaminnak. Egy elszánt amerikai orvos tizenkilenc éven keresztül mintegy kétezer ember étkezési szokásait vizsgálta meg, hasonlította össze. Az eredmény: a tej megakadályozza a vastagbélrák kialakulását, feltehetően A- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően. Napi egy liter tej hatvan százalékkal csökkenti a rosszindulatú daganat kialakulásának esélyét.

Nem jól tesszük, ha a tejet lefölözzük, leszedjük a zsírját, mert ebben van a legtöbb A- és D-vitamin. Fontos a gazdag káliumtartalma, amely beépülve erősíti a csontokat, és döntő szerepe van az epe detoxikálásában.

Az alábbi receptajánlatnak ugyan nem köze van a böjthöz, de kis jóindulattal luxusnak sem számít. Ezzel a nyalánksággal kedvezhetünk szeretteinknek, böjtöt enyhítve.

Járay Mari