Budai polgármesterek levele Demszky Gáborhoz

Pokorni Zoltán is ellátta kézjegyével azt a Demszky Gábornak címzett nyílt levelet, amelyben Láng Zsolt második kerületi polgármester a 12 tonnánál nehezebb, a környezetet különösen szennyező teherautók behajtási engedélyének kiadására vonatkozó, januártól érvényes szabályozás ellen tiltakozik.

A fővárosi önkormányzat közgyűlése decemberi utolsó döntésével megváltoztatta a védett, a várakozási és a korlátozott forgalmú övezetekkel kapcsolatos hatásköri és rendeleti szabályozást, és az engedélyek kiadásának jogát a kerületektől a főpolgármester kizárólagos hatáskörébe utalta. Mindez azt jelenti, hogy – a korábbi gyakorlattól eltérően – januártól a kerületi utakat a tulajdonos önkormányzatok beleegyezése nélkül használhatják a környezetet és az úthálózatot egyaránt rongáló nehéz teherautók. Nincs tehát garancia, hogy az engedélyek kiadásakor a kerületek polgárainak érdekeit és a környezetvédelmi szempontokat figyelembe veszi a főváros, így várhatóan jelentősen megnő a teherautó-forgalom az amúgy is túlterhelt budai fő- és mellékutakon.

A polgármesterek ezért arra kérik Demszky Gábort, hogy kezdeményezze a döntés visszavonását és a kerületeket megillető jogosítványok visszaadását. Amennyiben a főpolgármester erre nem hajlandó, az önkormányzatok az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

M.