A diabéteszes láb

A Hegyvidéki Egészségklub február végi rendezvényén a cukorbetegség és a láb kapcsolatáról, a betegség alsó végtagi tüneteiről és diagnosztizálásának lehetőségeiről hallgathattak előadást az érdeklődők.

A cukorbetegség (diabétesz) a modern világ egyik leggyorsabban terjedő „járványa”, amely a szervezet anyagcseréjét felborítva idővel a mozgásszervek (csontok, ízületek, izmok) strukturális elváltozásaihoz, az erek, idegek károsodásához, vese- és szemszövődmények kialakulásához vezethet. Ezek a kóros folyamatok a lábra is hatnak.

A láb csodálatos képződmény, huszonhat csontja, az izmok és a szalagok együttes munkájának eredményeképpen képes elviselni a mindennapos terhelést. Struktúrája azonban az idő múlásával és a különböző betegségek miatt meggyengülhet, a rajta található erek és idegek, valamint a csontok elváltozásai számos betegség, így a diabétesz jelenlétére is utalhatnak.

A láb vérellátását két verőér biztosítja, amelyek hálózatszerűen az idegek mellett futnak. Ezek pulzusszerű lüktetését otthon is könnyen kitapinthatjuk. A gyakran előforduló érszűkület oka a koleszterin lerakódása az ér falán, ami az időegység alatt átáramló vér mennyiségének csökkenéséhez vezet. Lassul a keringés az artéria ellátási területén, ami a lábszárfekély kialakulásáért is felelőssé tehető. Szintén jellemző a gyűjtőerek billentyűinek károsodása, ilyenkor a vér visszafelé is áramlik, és kialakul a visszér, illetve megnő a vérrögképződés esélye.

A harántboltozat süllyedésének következtében fájdalmas deformitások jönnek létre a lábon. Az öregujj deformitása az ún. hallux valgus (gacsos öregujj), de gyakori (tűsarkú cipőt viselők előnyben!) a kalapácsujj tünet, azaz a lábujjak V alakban történő felnyomódása. Kialakulhat sarkantyús csontkinövés, amitől a járás fájdalmassá és bizonytalanná válik. Az ugrócsont porcsérülése bokatájékon okoz komoly fájdalmakat, pedig megfelelő kezeléssel mindez megelőzhető lenne. Valamennyi deformitásról elmondható, hogy kisebb-nagyobb mértékű statikai problémákat okoz, ami miatt sérülhetnek az idegek, a bőr berepedezik, a talpi zsírpárna elvékonyodik, fájdalmas bütykök, tyúkszemek alakulnak ki.

A mozgatóidegek károsodása (motoros neuropátia) esetén a láb mozgása korlátozódik, ügyetlenné válik. A környéki érzőidegek bántalma (szenzoros neuropátia) során pedig minden érzésféleség érintett lehet: csökkenhet a hőés a fájdalomérzés, ami növeli a sérülések és deformitások kialakulásának lehetőségét, hiszen a láb akár teljesen érzéketlenné válhat. A finom tapintás és az ízületi helyzetérzés romlása a járás ritmusának megváltozásához, egyensúlyzavarhoz vezethet.

A cukorbetegség növeli a fertőzések kialakulásának valószínűségét, a köröm- és bőrgombásodás kialakulását, és a szerzett sérülések is lassabban gyógyulnak. A diabéteszes láb összetett probléma, nincs összefüggésben a cukorbetegség pillanatnyi állapotával. Tüneteit meghatározza, hogy mióta áll fenn a cukorbetegség, milyen szövődményeket okozott, és azokat hogyan kezelték. Diagnosztizálásában a tapintás, az erek Doppler-vizsgálata, az érzéskvalitások feltérképezése (pl.: hangvillavizsgálat) segíti az orvost. Megelőzésében és kezelésében fontos szerep jut a mozgásnak, a megfelelő betét viselésének, a diétának és a szövődmények szűrésének.

mm.