Egyetemes értékek

Szentség és profán, sejtelmes árnyak mögött megbúvó erőteljes vonalak, egymásba fonódó testek, női arcok, ölelő kezek – tizenkilenc figurális, az absztraktot, a kubizmust és a realizmust sajátosan ötvöző, meseszerű, mégis naturális festményt mutatott be Gendova Miroljuba festőművész a XII. kerületi művelődési központban. A kerületi bolgár önkormányzat alelnökének valamennyi munkájában ott van a mélyből feltörő, elementáris, magával ragadó erő, valami megfoghatatlan, egyszerre távolinak, ám valahogy ismerősnek tűnő ígéret. A megújulás, a feltámadás, a régiből táplálkozó új élet sugallata.

Egyetemes értékek

A képek címei az egyetemes értékek tiszteletére utalnak, a hűségre, a bizalomra, a szerelemre, az embert emberré tévő metaforákra. Ezt a szellemiséget erősítette a tárlat megnyitóját kísérő ünnepi műsor is; Sztojanov Georgi zeneszerző bolgár versekre írt kompozíciói és a Zornica hagyományőrző együttes táncbemutatója szórakoztatta a kupolatermet zsúfolásig megtöltő közönséget.

A már bezárt kiállítást Bulgária oszmán uralom alóli felszabadulásának 130. évfordulója alkalmából Hegyvidék bolgár kisebbségi önkormányzata és a Bolgár Kulturális Fórum szervezte a hegyvidéki önkormányzat támogatásával. A fővédnökséget Pokorni Zoltán polgármester vállalta, a kiállítást Ikonomov Dimiter, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg.

M.