Elkezdődött az építkezés a Tamásiban

Egyelőre még bontanak, de hamarosan az építkezés is megindul a Tamási Áron iskolában. Az utóbbi évtized legnagyobb hegyvidéki oktatási beruházásának keretében új ökocsarnokot kap az intézmény. A munkálatok idejére az alsós osztályok a nemrégiben felújított Dobsinai utcai iskolaépületbe költöztek.

Mintegy 480 milliós fejlesztéssel a Tamási Áron Budapest egyik legmodernebb iskolája lesz. A részben föld alá süllyesztett, 1369 négyzetméter összterületű, teljesen akadálymentesített, új ökoépületszárnyban egy 628 négyzetméteres tornacsarnok, négy tanterem, könyvtár és kiegészítő létesítmények kapnak helyet.

Az utóbbi évtized legnagyobb oktatási beruházása indult el
Az utóbbi évtized legnagyobb oktatási beruházása indult el

A kivitelezés és az üzemeltetés során a környezetbarát megoldásokat részesítik előnyben. Ennek megfelelően a tornacsarnok zöld tetején pihenőparkot alakítanak ki, a melegvízellátásról napelemek gondoskodnak – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos alpolgármester. Jövőre a külső sportpályák burkolatának cseréjével folytatódik a fejlesztés, megújul az intézmény kertjének eddig kihasználatlan felső része, ahol az egyetemi campusokhoz hasonló, igaz, léptékében kisebb közösségi felületet alakítanak ki. A tanösvényeket, pihenőpadokat magában foglaló sétálóudvar a remények szerint egyfajta modern agóraként funkcionál majd. Nem csupán új épületszárny létesítéséről van szó, hanem egy olyan átfogó fejlesztésről, ami egységes arculatot kölcsönöz az intézménynek.

Az alsósok átmenetileg a Dobsinai utcai épületben tanulnak
Az alsósok átmenetileg a Dobsinai utcai épületben tanulnak

A munkálatok idejére az alsós osztályok egy része a közeli Dobsinai utcai, volt képzőművészeti alapítványi iskolába költözik. Az önkormányzat augusztus 18-án vehette birtokba az épületet, azóta a kicsik igényeinek megfelelően három tantermet és egy tornaszobát alakítottak ki. Már befejeződött a tető rendbetétele, felújították a fűtési rendszert és a burkolatok egy részét. Az udvaron gyepszőnyeg, a kertben új játszófelület várja majd a gyerekeket, az őszi szünetben pedig befejeződött a csatornarendszer cseréje, illetve a nyílászárók felújítása. A teljes rekonstrukción áteső épületet az önkormányzat a Tamási Áron iskolában folyó építkezés befejezését követően is oktatási célokra kívánja hasznosítani, ennek érdekében további fejlesztéseket tervez.

A gyerekek biztonságos közlekedése érdekében a Dobsinai utca egyirányúvá válik; a főváros már kiadta az engedélyt, az FKF Zrt. pedig hamarosan kihelyezi a szükséges közlekedési táblákat.

m