Elszállítják a gazdátlan autókat

2005 óta legálisan csak bontási igazolással lehet megszabadulni az elhasználódott, feleslegessé vált gépkocsiktól. Bár a szabály megszegőire akár több százezer forintos hulladékbírságot is kiróhatnak, vannak, akik mégis a könnyebbnek vélt utat választják, és egyszerűen az út mellett „felejtik” megunt járművüket.
Elszállítják a gazdátlan autókat

Elhagyott autó a Zsibói úton

Nincs ez másként a kerületben sem, a hegyvidéki erdők közelében vagy a főutak és a mellékutak mentén időről időre felbukkannak rendszám nélküli, gazdátlan autók. A 2005. január elsejétől érvényes uniós direktíva alapján bevezetett autóroncs-kezelési szabályok értelmében a közterületen parkoló azonosíthatatlan gépkocsi forgalomból kivont (üzemképtelen) közlekedési eszköznek, jogtalanul otthagyott tárgynak minősül, elszállításáról az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk. A hegyvidéki önkormányzat a kezelésében lévő utakról évente több tucat gazdátlan autót szállíttat el saját költségén. A BM nyilvántartása alapján azonosított járművek után a szállítási és a tárolási költséget az önkormányzat kiveti a tulajdonosnak.

A polgármesteri hivatal városgazdálkodási irodájának munkatársai folyamatosan járják a kerületet, és feltérképezik a közterületeken rendszám nélkül parkoló autókat. Számítanak a lakosság segítségére is, a polgárok a 06-80-200-907-es, ingyenesen hívható zöldszámon tehetnek bejelentést az elhagyott járművekről.

A forgalmi rendszámmal rendelkező beazonosított jármű tulajdonosát az önkormányzat értesíti, s amennyiben azt a tulajdonos nem viszi el, harminc nap után elszállítják. A jármű észlelésétől kezdve lép életbe a harmincnapos moratórium, enynyi ideje van a kocsi gazdájának, hogy forgalomba helyezze, avagy elvigye a járművet a közterületről. Mellékútvonalon maximum harminc napig lehetőség van üzemképtelen jármű tárolására, jelenleg 30 000 forint járművenkénti közterület-használati díj ellenében. 2008. május 1-jétől ez a díj 40 000 forintra módosul.

Az elszállítást követően, a megsemmisítés előtt további kilencven napig az önkormányzattal szerződésben álló szolgáltató egy telepen tárolja a járművet. Erre azért van szükség, mert előfordul, hogy a tulajdonos csak később értesül az intézkedésről, és szeretné visszakapni az autóját. Egyszerűbb az eljárás, ha a rendszám nélküli kocsi zavarja a közlekedést. Ebben az esetben a járművet néhány napon belül elszállítják a főútvonalról.

Em.