Emelkednek a közlekedési bírságok

Alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, akit májustól gyorshajtáson érnek. A legkisebb kiszabható bírság 30 ezer forintra emelkedik, de a sebességhatárok jelentős túllépése esetén a büntetés a 300 ezer forintot is elérheti.

Harmincezer forintot fizet, aki lakott területen belül az ötvenes tábla ellenére 65 km/órás, harmincas táblánál 39 km/órás, autópályán 143 km/órás sebességgel halad. A megengedett sebesség legalább 101 százalékos túllépése lakott területen és azon kívül 130 ezer forintba, autópályán már 300 ezer forintba kerül. Szintén a maximális bírság jár az 51 és 100 km/óra közötti sebességhatárok 151 százalék feletti túllépéséért.

A gyorshajtás mellett jelentősen emelkedik szinte valamennyi közlekedési szabálysértés bírságolási tétele. A kötelező haladási irányt figyelmen kívül hagyók 50 ezer, a piros lámpán áthajtók 100 ezer, a tilosban parkolók 30 ezer forintot fi zetnek. Hegyvidék számára különösen fontos, hogy közlekedési szempontból májustól kiemelt védelmet kapnak az erdők és a természetvédelmi területek. A védett természeti területen engedély nélkül autózók 150 ezer, fokozott védettség esetén 300 ezer forint bírságra számíthatnak, míg az engedélyezett közlekedési útról való letérésért 100 ezer forintot kell fizetni. Ráadásul május elsejétől életbe lép az objektív felelősség elve, azaz a rendőrség a gépjármű üzembentartóját vonja felelősségre, ha a vezető kiléte ismeretlen, vagy az üzembentartó nem tudja igazolni, hogy az autót más vezette.

Emelkednek a közlekedési bírságok
Képünk csak illusztráció

Amennyiben a jármű használóján bármilyen okból nem behajtható a bírság, a fizetési kötelezettség az üzembentartót terheli. Akkor is a nyilvántartás szerinti üzembentartónak kell fizetnie, ha időközben az autót eladta, de ennek tényét nem jelentették be az eljáró hatóságnál. Azért is érdemes minél előbb rendezni az autók tulajdonjogát, mert ha a gépjármű adásvételét nem jelentik be, a régi tulajdonos ellen mulasztási bírságot is kiszabnak. Ezt elkerülendő, az eladó május elsejéig a lakóhely szerint illetékes okmányirodában rendezheti a jármű jogállását. Amennyiben az új tulajdonos tizenöt napon belül nem íratja át a vásárolt autót, a hatóság kivonja a járművet a forgalomból.

Január 20-án lépett életbe az az igazságügyi miniszteri rendelet, amely a gépjárművezető legkisebb ittasságát is a jogosítvány helyszíni bevonásával bünteti. Fontos tudni, hogy mindez csak akkor igaz, ha a szonda 0,1 mg/liter légalkohol feletti értéket mutat, így néhány konyakos meggyet vagy dianás cukorkát nyugodtan el lehet fogyasztani kocsiba ülés előtt. Vigyázni kell viszont a szájvizekkel, ugyanis ezek alaposan becsaphatják a műszert, amely ilyenkor a mérési határérték többszörösét is mutathatja. Ebben az esetben kérjük meg a rendőrt, hogy néhány perc múlva még a helyszínen ismételje meg a mérést. Hasonlóképpen járjunk el, ha tudjuk, hogy nem ittunk szeszes italt, de a szonda mégis alkohol jelenlétét mutatta ki.

MM.