Értékes sárgabarackmag

Mit mond a dietetikus?

Sárgabarack

A sárgabarack tápértékének jelentős részét szénhidrátok adják. Minimális mennyiségben tartalmaz fehérjéket, nincsenek benne zsírsavak, jelen van viszont az A-vitamin, a B-karotin (az A-vitamin elővitaminja), a folsav, a C-vitamin, valamint a magjában a B17-vitamin – tudtuk meg Feigl Edit dietetikustól. Ásványianyag- tartalmából kiemelendő a foszfor, a kálium, a nátrium, a mangán és a kén. Az A-vitamin és a B-karotin segít a bőr szépségének megőrzésében, a nyári, napsütötte barna szín elérésében, megtartásában. Elengedhetetlen a szem ideális működéséhez, és rendszeres fogyasztása a szembetegségek gyógyításakor kiegészítésként vehető számításba. A B-karotin erősíti az immunrendszert, és antioxidánsként viselkedve csökkenti a rákbetegség egyes típusainak kockázatát. A sárgabarack tartalmaz még likopint és flavonoidokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és közömbösítik a szervezetben felszabaduló veszedelmes szabadgyököket. A gyümölcs jótékony hatása, hogy optimalizálja az anyagcserét, méregteleníti a szervezetet. Segít a máj és az emésztőszervek leterhelése esetén, az érrendszeri problémákon, fokozza a vérképzést, csökkenti a magas vérnyomást és az asztmatikus panaszokat. Magas víz- és rosttartalmának, alacsony energiatartalmának köszönhetően jól beilleszthető az egészséges és testsúlycsökkentő étrendbe, illetve a méregtelenítő diétákba. Kiváló vízhajtó hatással rendelkezik.

Az alternatív gyógyászat nagy jelentőséget tulajdonít a magban található B17-vitaminnak, amely a rákos folyamatok kialakulását gátolja oly módon, hogy a rákos sejtekben található bétaglukozidáz enzimmel kapcsolatba lépve lebontja azt. Tegyük hozzá: a tudományos vizsgálatok mindezt még nem bizonyították. Ami azonban bizonyos, hogy a sárgabarack magjából értékes olajt vonnak ki, amely a száraz és a normál bőr ápolására szolgál. A kivonat telítetlen zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a kötőszöveteket. Sárgabarackmag-olaj található számos hidratáló készítményben és kozmetikai termékben. Bőrradírkészítéshez az olajon kívül felhasználják a darált barackmagot is. Mivel E vitaminban és kénben rendkívül gazdag, a hajápoló termékek fontos összetevője, úgy, hogy közben nem zsírosítja a hajat. A sárgabarack aszalt formában is számottevő vitamin- és ásványianyag- forrás, emellett kitűnő csemege, amikor a friss gyümölcs már elérhetetlen, így jótékony hatását télen is élvezhetjük.
 
A HUNZÁK TITKA
A Himalája hegyeiben, India és Kína között él egy piciny népcsoport, a hunza. Tagjai híresek felettébb magas korukról és kicsattanó egészségükről. Völgyükhöz máig sem jutott el a civilizáció romboló hatása. A minket sújtó civilizációs betegségek, mint a szív- és daganatos problémák, mind elkerülik őket. A titkuk a hegyoldalon bőven termő sárgabarackban rejlik. A világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, Robert McCarrison még 1922-ben a következőket írta az amerikai orvosszövetség lapjában: „A hunzáknál nincs ismert rákos eset. Ennél a népnél hatalmas sárgabarackligetek vannak. A sárgabarackot napon szárítják, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják.” A hunzáknak nincsenek orvosaik és kórházaik, fiaik mégis 100 évig élnek tökéletes életerőben és jó egészségi állapotban. A nők bőre szembetűnően sima még idősebb korukban is, tizenöt-húsz évvel fiatalabbnak tűnnek, mint a korukbeli asszonyok. A sárgabarackot és az annak magjából készített olajt használják gyakorlatilag mindenre. A magas hegyvidéken kemények az életkörülmények. A munka, az örökös mozgás mellett a mértékletes koszt és a rendszeres sárgabarackevés – főleg a benne lévő A-vitamin és kén – segíti egészségük megőrzését. Megtanulták értékelni és szerteágazóan felhasználni egyetlen gyümölcsüket. Édesítésre is aszalt kajszit használnak. Megtörtént, hogy egy 109 éves férfi nyolcvannégy éve élt együtt 95 éves feleségével. Reggeli után együtt mentek fel a földekre elvégezni a napi feladatokat. „A csontok reggelenként kissé rozsdásak még, de a munka és a nap rendbe teszi őket.”