Faültetés és nagytakarítás a Föld Napján

Faültetés és nagytakarítás a Föld Napján

Tavaszi nagytakarítást szervezett az önkormányzat: a Föld Napjához kapcsolódó kerületszépítő akcióban önkéntesek százai vettek részt. A program részeként Pokorni Zoltán polgármester fát ültetett a Királyhágó téren.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. A bolygónk romló környezeti állapotára figyelmeztető, április 22-i világnaphoz kapcsolódóan a hegyvidéki önkormányzat immáron ötödik alkalommal szervezett tavaszi nagytakarítási programot a kerületben.

Pokorni Zoltán polgármester az idei akció szimbolikus nyitányaként április 19-én egy fát ültetett a Királyhágó téren (képünkön). Az ültetés egy „kerületi baba”, Kormányos András tavaly októberi születésének alkalmából történt, a szülők kezdeményezésére és az önkormányzat támogatásával. Pokorni elmondta: az önkormányzat nemrégiben elindított faültetési programja keretében minden újszülött egy fát kaphat a kerületben a család kérésére. Eddig hetvenhét gyermeknek ültettek csemetét, de igény esetén akár minden újszülöttet – évente négy-ötszáz babát – is meg tudnának ajándékozni ily módon. „Becsüljük meg gyermekeink és növényeink életét is” – indokolta a polgármester az önkormányzat kezdeményezését.

Pokorni Zoltán a faültetést követően a kerület zöldterületeinek szebbé tételét célzó tavaszi nagytakarításra invitálta az ünnepség résztvevőit. Bár a kerülettakarítást már egy nappal előbb, április 18-án elkezdték a helyi iskolák diákjai, 19-én is bőven várt munka az önként jelentkező lokálpatrióta közösségekre.

Faültetés és nagytakarítás...

Péchy László önkormányzati képviselőtől, a nagytakarítás főszervezőjétől megtudtuk: a szombati barátságtalan, esős-szeles időjárás ellenére egyszerre tíz helyszínen dolgoztak az előre bejelentkező önkéntes csoportok. Az egyes helyszíneken magánszemélyek, illetve helyi civil szervezetek verbuválták az aktivistákat. A legtöbb dolgos kezet a Gesztenyés kertben lehetett látni, ahol ifj ú cserkészek pásztázták át a területet, a legnagyobb mennyiségű szemetet mégis egy másik, a Pagony utca környékén tevékenykedő társaság gyűjtötte, amely jelentős mennyiségű illegálisan lerakott háztartási hulladéktól szabadította meg a zöldterületeket.

Az előzetesen bejelentkező, nagyobb területeket átfésülő csoportok mellett sok kerületi lakó dolgozott egyénileg vagy kisebb közösségben a közterületeken, a saját házuk előtti járdaszakaszok kulturáltabbá tétele érdekében. Ők telefonon jelezték – illetve ezekben a napokban még jelzik most is – igényüket az önkormányzatnak az összegyűjtött hulladékok elszállítására.

Mivel végleges összesítés még nem készült, nem tudni pontosan, mekkora mennyiségben sikerült szemetet szedni az itt élőknek, ám a korábbiakhoz képest nagyobb tétel valószínűsíthető. Erre utal, hogy több gyűjtőzsákot igényeltek az idén: míg tavaly ezerkétszáz, ezúttal már kétezer darab 110 literes zsákot osztott szét az önkormányzat.

z.