Grillutó

Még a grillsütőknek is van néhány évszázados történelmük. A francia kastélymúzeumokban ma is különböző formájúakkal, a cirkalmas díszítésűtől az egészen egyszerűig, a hordozhatón át a beépítettig mindenféle szerkezettel találkozhatunk. Ezek ma is előállíthatók, csak modell kell, és egy jó szakember.

Aki nekifog a grillezésnek, az első, hogy eldöntse: hol akar grillezni, s milyen gyakorisággal. Megannyi meghatározó szempontot kell figyelembe venni a vásárolandó sütőnél, például faszenes legyen-e, vagy gázzal és árammal működő. Előbbi nem használható a fagyos napokon, ugyanakkor a gázzal és árammal működő sütőknek is vannak hátrányaik: gyorsan felmelegszenek  (igaz, könnyen elzárhatók), az elektromoshoz szükséges egy konnektor a teraszon, sőt a kertben csak hosszabbíthatóval használható, míg gázosnál zavaró az ormótlan gázpalack.

A grillsütő legyen távol minden gyúlékony tárgytól, s álljon sima felületen – ez lehet akár egy lebetonozott terület is –, nehogy felboruljon vagy billegjen. Szélvédett helyen legyen az áramló füst miatt. Mindig tartsunk a kezünk ügyében egy vaskos fogókesztyűt, konyharuhát és egy vödör vizet. Soha ne élesszünk tüzet alkohollal, üzemanyaggal, vegyi anyaggal! Maradjunk a kézi fújtatónál és a faszénhez való speciális adaléknál. Mindig türelmesen várjuk meg, amíg az utolsó parázs is kialszik, ne hagyjuk magára a még parázsló tüzet.

A kerti grillező megtisztítása egyszerű, ha a már kihűlt készüléket tűzhelytisztító spray-vel lefújjuk, s egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap csak egy dörzsivel, majd rongygyal jól letöröljük.

JM