Ha tavasz, akkor nagytakarítás

A tervek szerint minden eddiginél koncentráltabb, egyhetes takarítási akció varázsolja szebbé a hegyvidéki utcákat a tavaszszal. Kovács Lajos alpolgármester lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kerületi közterületek, parkok rendbe rakását, ahogy korábban is, az önkormányzat cégei (HÁGO Kft., FABER Kft.) végzik el, de remény van arra, hogy az utak és a közjárdák állapotáért felelős Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a szokásos tavaszi takarítási munkáit szintén az akcióra kijelölt hétre időzíti majd.

Az alpolgármester közölte: szeretnék, ha a kerület megszépítéséből az itt élők is minél nagyobb számban kivennék a részüket, mert csak közös erőfeszítéssel lehet elérni igazán látványos eredményt. Ugyanolyan nagy segítség, ha valaki a saját portája előtt tesz rendet, mintha részt vesz a Normafa környéki, önkormányzati szervezésű, hagyományos erdőtakarítási akcióban. Az akció időpontjáról – akárcsak a nagytakarítási hét egyéb mozzanatairól – lapunk hamarosan tájékoztatást ad.

Ha tavasz, akkor nagytakarítás
A takarítási akció célja, hogy még ennyi szemét se zavarja a hegyvidéki utcaképeket

Kovács Lajos a környezetvédelmi programok kapcsán megemlítette, hogy a tavalyi, nagy sikerű, kedvezményes komposztládaárusítást idén is folytatni kívánják – remélhetőleg már tavasztól megvásárolhatják a polgárok a támogatott árú komposztáló berendezéseket. Emellett veszélyeshulladék-gyűjtő napokat is tartanak az elkövetkező hónapokban: ismét megrendezik a „használt akkumulátorért virágot” akciót, valamint – új lehetőségként – megkezdik a használt festékes és lakkos dobozok, illetve – ha a feltételek adottak lesznek – a használt gumiabroncsok gyűjtését.

Az alpolgármester jelezte, hogy folyamatos tárgyalások zajlanak újabb szelektív hulladékgyűjtők telepítéséről, valamint pályázat kiírását tervezik a társasházakba telepítendő műanyagflakon-zúzó és -gyűjtő eszközök beszerzésére.

Hasonló berendezéseket kísérletképpen tavaly már kihelyeztek három nagyobb társasházban, az ott szerzett tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a hegyvidéki polgárok szívesen védik környezetüket az újrafelhasználható anyagok gyűjtésével.

(Z.)