A halak és tengeri herkentyűk sokszínű világa

A múlt év karácsonyán a halak világából mustráltunk végig egy „szákra valónyit”. Jól ismert, hogy a rendszeres halfogyasztás mennyire egészséges, erre most nem térünk ki. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy a rák és a kagyló is értékes táplálék, mindkettő segít az energiaszegény, de változatos étrend kialakításában. Azonban magas koleszterintartalmuk miatt a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők lehetőleg tartózkodjanak tőle. Magyarországon már csaknem teljes a kínálat a hazai halakból és egyéb tengeri herkentyűkből – lássunk most egy újabb „hálónyit”!

A rák sokféleképpen tálalható
A rák sokféleképpen tálalható

HARCSA.
A legnagyobbak elérhetik a három métert, súlyuk a két mázsát. Különös ismertetőjele a bajsza, ez még a törpeharcsáknak is van. Fehér húsú, alig szálkás, a melegebb vizek kedvelője. Bőrét érdemes lenyúzni, filézve, sütve, füstölve fogyasztható, de helye van a halászlében, halpaprikásban is. Az afrikai fajta hasonló, csak jóval kisebb. Mindkettőjük húsa gazdag C-, B3-vitaminban, sok kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Tíz deka harcsa 163 kcal.

TINTAHAL.
Másik neve szépia. Egyformán honos az Atlanti-óceánban, az Északi-tengerben, a Földközi-tengerben. A puhatestűek törzsébe, a fejlábúak osztályába sorolható, noha a testében végighúzódó meszes csontja nem ehető, csak a törpepapagájok kopácsolják élvezettel. Ám tíz karja, amelyeken az ismert alakú tapadókorongok vannak, többféleképpen elkészíthető: grillezve, sörtésztába forgatva, salátában. Érdemes konyhakészen, mélyhűtve vásárolni. Tíz deka tintahal 83 kcal.

TŐKEHAL.
Az uszonyos megnőhet akár egyméteresre, elérheti a 40 kilót is. Húsa zsírszegény, jódban gazdag, mint a tengeri halak zöme, tartalmazza a szükséges omega-3-at, különösen a mája, amelyből a csukamájolaj készül. Tíz deka tőkehal 81 kcal.

TONHAL.
Valamennyi tengerben megtalálható, mérete a 70 centistől a 3 méteresig terjedhet. Húsának pirosas árnyalata, tömörsége vetekszik a zsenge borjúhússal, minél világosabb, annál frissebb, szinte szálka nélkül kerül forgalomba: sütve, grillezve, rántva még a gyerekek is szívesen eszik. Olajban, konzervként, salátának is remek. Tíz deka 147 kcal.

Ma már szinte teljes a kínálat a hazai piacokon
Ma már szinte teljes a kínálat a hazai piacokon

LAZAC.
Nyughatatlan fajta, szaporodni elvándorol az édesvizekbe, de élni a sós tengerben szeret. Jellegzetesen rózsaszín a húsa, amely hő hatására kifehéredik. Íze markáns, a fűszerek közül a kapor, a fokhagyma és a fehér bors illik hozzá leginkább. Grillezve, párolva, sütve egyaránt fenséges. Tíz deka 215 kcal.

RÁK.
Az asztalnál, csakúgy, mint a szárnyasok combját, nem illetlenség kézzel megfogni és elfogyasztani. A faroknál a páncél két oldalát összenyomva máris kiszabadul a finom hús. Főleg A-, D-, E-, B1-, B2- és B12-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagai is figyelemre méltók, így a magnézium, a vas, a szelén, a jód, a foszfor és a cink. Koleszterintartalma 40-50%-al meghaladja a halakét. Főzve, grillezve, salátának, levesnek, de pizzafeltétnek sem utolsó. Tíz deka rákhús 75 kcal.

FEKETE KAGYLÓ.
Öt év alatt nő meg 5-8 centisre, ez az átlagos mérete. Kagylónként 20 deka húst emelhetünk ki. Tetemes A-, B-, C- és D-vitamin- tartalma mellett sok benne a vas is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Tíz deka 689 kcal.

OSZTRIGA.
A legkedveltebb kagylóféle, rendkívül gazdag fehérjében, emiatt és magas cinktartalma miatt úgy tartják, fokozza a nemi vágyat. Casanova állítólag naponta ette… A cinkhiányos állapot impotenciához, meddőséghez vezethet, befolyásolja az anyagcserét és az emésztést, a növekedést, a nemi érést és az immunrendszer megfelelő működését. Tíz deka 66 kcal.

KAVIÁR.
A nőstény halak petéit, vagyis ikráit hozzák forgalomba ezen e néven, amelyekből a legértékesebb (és legdrágább…) táplálék a tonhal ikrája. A legnépszerűbb fajták: Beluga – ez a legfinomabb, világosszürke, nagy szemű, tömött. A Szevruga kisebb szemű, a tokhal ikrája, íze sós, erőteljesen fűszeres aromájú. Az Imperial, vagy Sah-kaviár igazi ínyencség, enyhén aranyló színéről ismerszik meg. Az Oszetra keményebb szemű, világosabb szürke, enyhén diós ízű, ez különbözteti meg a többi kaviártól. A halikra magas purintartalmú, emiatt a köszvényben szenvedők, s mindazok, akiknek problémájuk van a vérzsírszintjükkel, csak mértékkel egyék. Tíz deka 59,9 kcal.

-járay-