Hatvan éve zakatol a gyermekvasút

Hatvan éve zakatol a gyermekvasút
Az idén ünnepli hat évtizedes fennállását a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút. A jubileumi rendezvények egy része már évek óta hagyomány, de kifejezetten az évfordulóhoz kapcsolódó programokat is tartanak.

Március 15-én rendezték a szokásos nappali, húsz kilométeres teljesítménytúrát, amelyet az augusztus 19-i, éjszakai egészít ki. Mindkettő a kisvasút vonala mentén vezet majd, így a vonatozással együtt kétszer 20 + 10 kilométert tesznek meg a résztvevők, így kapcsolódva az évfordulóhoz.

Nagy Lajos, a gyermekvasút csomóponti vezetője elmondta, lényegében két hatvanéves évfordulóról is megemlékezhetnek az idén. Az első kapavágás a Széchenyi-hegyen, a Hegyhát és Rege út sarkán 1948. április 11-én történt, míg a vonal első szakaszát – az Előre (ma Virágvölgy) állomásig – ugyanabban az évben július 31-én adták át a forgalomnak. Az első nagyobb rendezvényt, a hagyományos Kisvasúti napot április 12-én tartják, de szokás szerint más programokat is kínálnak ekkor a látogatóknak. Ezen a napon sűrűbb és rendkívüli vonatközlekedés lesz.

Május 17-én rendezik a Széchenyi-hegyi emléknapot, míg a május 25-i gyermeknapon szintén több programmal, játékkal várják az érdeklődőket. Június 7-én a mostani és a hajdani kisvasutasok együtt teljesítenek majd szolgálatot, június 14-én pedig másfél száz új gyermekvasutast avatnak. A júniusi Múzeumok éjszakáján a gyermekvasút is indít szerelvényt.

A legelső menetrendi kisvasutat pontosan hatvan évvel követő szerelvény július 31-én robog majd végig a síneken – ezen a csütörtökön órára és percre ugyanakkor indítják el az emlékvonatot, ráadásul a hajdani pajtások teljesítenék a szolgálatot. Egyebek között már megtalálták és felvették a kapcsolatot az első menesztővel és azzal a „kisdiákkal” is, aki az Előre állomáson fogadta az első vonatot és kezelte a váltót.

Kertész István