Hegyvidéki aerobikosok sikerei

Alig egy év alatt verekedte be magát a világ legjobbjai közé a TFSE Aerobik Trió. A formáció a nem olimpiai sportágak legnagyobb seregszemléjének számító World Games előversenyén az előkelő negyedik helyet szerezte meg.
*
A csúcsra tör a trió
Az aerobik eredeti verzióját a NASA dolgozta ki az űrhajósok állóképességének javítása érdekében még a hatvanas években. Alig húsz esztendővel később Jane Fonda elkészítette a világ első aerobikkazettáját, amivel lerakta a sportág alapjait. Mára az aerobik sokkal inkább látványra építő akrobatikus sport, mint egyszerű testmozgás. A gyakorlatokban kilencven százalékban az erő dominál – nem véletlen, hogy a legjobbak az erősebb nem képviselői közül kerülnek ki.

A TFSE Aerobik Trió tagjai, a Hegyvidéken élő Székely Ferenc, Tyeklár Ramon és Tyeklár Richárd egy éve versenyeznek együtt, azóta három Magyar Kupa- győzelem mellett megnyerték a szlovák és a cseh aerobik opent. Jelenleg a százas világranglista huszonnyolcadik helyén állnak. Szeretnének bejutni a World Serie Final nyolcas döntőjébe, amire minden esélyük megvan, hiszen a Világkupa-sorozat márciusi fordulójában hatodikak lettek. Ahhoz azonban, hogy biztosan ott legyenek a legjobbak között, minél több versenyen kellene elindulniuk. Mivel ezek mindegyike önköltséges, szükségük van további szponzorok támogatására.

Hogy a hegyvidéki trió érdemes a segítségre, mi sem bizonyítja jobban, mint az áprilisi világbajnokságon legjobb magyar csapatként megszerzett tizenkettedik hely. Eredményük alapján ők képviselik hazánkat a 2009-es World Games sorozaton, amely az olimpiai játékok után a világ második legnagyobb versenye. A bemelegítés jól sikerült, hiszen a World Games novemberi előversenyén Tajvanban csak hajszállal csúsztak le a dobogóról.

Legnagyobb ellenfeleik a hagyományos tornásznemzetek lehetnek: a franciák, a kínaiak és a románok kiöregedett olimpikonokkal megerősített csapatokkal indulnak. A trió tagjainak célja az, hogy megismételjék edzőik, Katus Tamás, Katus Attila és Szentgyörgyi Rómeó eredményét, akiknek sikerült felállniuk a dobogó legfelső fokára.

mm.