Hivatásos segítőket ünnepeltek

A hegyvidéki önkormányzat immár negyedik alkalommal köszöntötte azokat, akik mások segítését választották hivatásul. Az egynapos rendezvény előadásain kiemelt hangsúlyt kapott az önkéntesség.

Nagyon mostoha a szociális ágazat helyzete. Az állami költségvetés egyre kevesebb forrást biztosít az önkormányzatoknak a finanszírozásra, a rendelkezésre bocsátott normatívából pedig még az alapfeladatok ellátását is csak nehezen lehet kigazdálkodni – hangsúlyozta Kovács Lajos alpolgármester azon az egynapos rendezvényen, amelyen az önkormányzat köszöntötte a kerületi szociális intézmények dolgozóit. A nap első részében az ő áldozatos munkájukról, az önkéntesség lehetőségeiről és jelentőségéről tartottak előadásokat kerületi szakemberek, majd ezt követően adták át a polgármesteri dicséreteket és a képviselő-testületi díjakat.

*
A Szociális Munka Napja alkalmából a képviselő-testület Hegyvidék Szociális Ellátásáért Díjjal tüntette ki Elek Anikót, a Németvölgy Gondozási Központ munkatársát. Hegyvidék Gyermekjóléti Alapellátásáért Díjat vehetett át Nagy Irén, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetőhelyettese. Polgármesteri dicséretben részesült Böszörményi Zoltánné, a Fejlesztő Napközi Otthon munkatársa és Suhajda Mária, a Krisztinavárosi Bölcsőde csoportvezető gondozója

 

Müller Csaba, az önkormányzat népjóléti irodájának vezetője az önkéntesség kerületi szinten történő megvalósulásának fontosságát hangsúlyozta, Iring Zoltán, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője pedig az önkéntesek bevonásával megvalósult programokról számolt be. Hasonló sikerekről adott tájékoztatást Németh Jánosné, a Zugligeti Bölcsőde vezetője, illetve Sándorné Erdélyi Judit, a Fejlesztő Napközi Otthon igazgatónője.

A kilencvenes évek elejéhez képest a kerületben élő hatvan év felettiek aránya a többszörösére nőtt, jelenleg a lakosság harmada nyugdíjas korú, s közülük sokan szorulnak valamilyen szociális ellátásra. Az önkormányzat igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy szinten tartsa, lehetőség szerint emelje az ellátások színvonalát.

Biztatóan halad az intézmények felújítása és modernizációja, nemsokára új helyre költözik a Németvölgy Gondozási Központ, ahol tágasabb, több funkcióval rendelkező helyiségek várják majd az idős embereket. Januártól összevonják a gondozási központokat, ami az eddiginél hatékonyabb és magasabb színvonalú ellátást eredményezhet (cikkünk a 3. oldalon olvasható – a szerk.).

Sajnos nem mondható el hasonló fejlődés a szociális vonalon dolgozók anyagi megbecsüléséről, holott a kerület nettó befizető, tehát az önkormányzat munkatársai után a költségvetésbe átutalt járulékok összege több, mint a visszakapott normatíva. A nehézségek ellenére Hegyvidék önkormányzata igyekszik támogatni közalkalmazottait, és időről időre kitüntetésekkel, jutalmakkal honorálni munkájukat.

mm.