Humanitárius segélyakciók

A kerületi székhelyű Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület tagjai szoros együttműködésben végzik tevékenységüket a hivatásos rendvédelmi szervekkel, segítik munkájukat, de a katasztrófamentes időszakokban több más fontos feladatuk is van. Erről kérdeztük az egyesület alelnökét, Lányi Andrást.

Önök általában akkor aktualizálják műveleti szervezetüket, ha a mentendő káresemények száma meghaladja az elsődleges mentőerők kapacitását. Szerencsére az elmúlt esztendőben e gépezet beindítására kevés alkalommal volt szükség. Mivel foglalkozik az egyesület az eseménymentes időszakokban?
– Valóban, tavaly nem sok riasztásunk, beavatkozásunk volt, de nem tétlenkedtünk, kihasználtuk a nyugodt időszakot: továbbképzések megtartására és a fejlesztésekre fordítottunk nagy hangsúlyt, hogy önkénteseink a következő bevetéskor még jobb felszereléssel és még több tudással állhassanak helyt újra. A rendelkezésünkre álló anyagi források szűkösek ahhoz, hogy a tavaly előttihez hasonló léptékű fejlesztéseket valósítsunk meg, ezért igyekeztünk a legfontosabb fejlesztési irányokra koncentrálni.

Milyen képzéseket tartottak, hogyan készítették fel önkénteseiket?
– Jelenleg is fut a BASIC Önkéntes Alapfelkészítő Program harmadik tanfolyama, amelyen a hallgatók alapvető polgári védelmi, tűzvédelmi, egészségügyi és veszélyhelyzeti ismereteket sajátíthatnak el. Ezek a képzések megfelelő ismereteket nyújtanak ahhoz, hogy az önkéntesek szakszerűen tudjanak segíteni bajbajutott embertársaikon, akár otthonukban, akár munkahelyükön vagy a szervezett beavatkozások során. Tavaly októberben partnerszervezeteinkkel közösen árvízvédelmi szakfelkészítést szerveztünk, valamint sikeresen lezajlottak az első alkalommal megtartott egészségügyi specialista tanfolyam képzési moduljai. Önkénteseink felkészülésében, képességeik szinten tartásában, úgy gondoljuk, nagy szerepe van a tréningeknek, ezért a nyáron már harmadik alkalommal tartottunk háromnapos öszszekovácsoló gyakorlatot.

Úgy tudom, most már rendszeresen szerveznek humanitárius segélyakciókat. Kiket segítenek ezzel?
– Partnereink jóvoltából lehetőségünk volt nagy mennyiségben szétosztani élelmiszeradományokat, a kerületi gondozási központokkal szorosan együttműködve. Az adományokat a kerületben élő rászoruló kisnyugdíjasok részére jutattuk el, immár második alkalommal. Folyamatosan keressük hasonló akciók megszervezésének lehetőségét.

(es.)