Interneten hallgathatnak meséket a gyengén látók

Online hallgathatnak meséket, szépirodalmi műveket a vakok és gyengén látók. A magánszemélyek, iskolák és közösségek által feltöltött, folyamatosan bővülő hanganyaghoz a regisztrált felhasználók ingyen juthatnak hozzá a www.hallgassmeg.hu honlapon.

A vakok és gyengén látók tanulását segítő országos akciót indított Pokorni Zoltán és Soltész Miklós fideszes országgyűlési képviselő néhány hete. Elsőként – a fehér bot napján – a Batthyány László gyermekotthon vezetője, Anna nővér vehetett át egy CD-t, amelyen a Virányos iskola növendékei mondják fel többek között Lázár Ervin, Szutyejev és Wass Albert műveit.

A kezdeményezés most országossá bővülhet, hiszen a Fidesz és a KDNP jóvoltából, illetve az Összefogás a Magyar Családokért Egyesület és az Ifj úsági Kereszténydemokrata Szövetség támogatásával elindult az az internetes portál, amelyről a rászorulók ingyen tölthetik le a hanganyagokat. A honlap bemutatóján Pokorni Zoltán elmondta, az egyszerű és nem utolsósorban olcsó ötlettel azokhoz is eljutnak az irodalmi alkotások, akik szemük gyengesége miatt nem tudnak nyomtatott könyveket olvasni. „Ha baj van, szeretünk a gazdagokhoz fordulni támogatásért, most azonban bárkinek lehetősége van pénz nélkül segíteni” – mondta a hegyvidéki polgármester. A cél az, hogy olyan hanganyagbázis jöjjön létre, ahonnan a vakok és gyengén látók bármikor letölthetik, illetve az interneten meghallgathatják a számukra kedves, vagy éppen kötelező olvasmányként az iskolában feladott műveket.

A kezdeményezők számítanak mindazok segítségére, akik vállalják, hogy a mindennapokban megszokott hanghordozással mondják digitális hangrögzítőre a műveket, majd az elkészült anyagot feltöltik a honlapra. Valahogy úgy, mint amikor elalvás előtt mesét olvasunk gyermekeinknek. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a kicsik kevésbé szeretik a hagyományos hangoskönyveket, mert a közreműködő színészek nem csupán elmondják, hanem előadásmódjukkal sokszor értelmezik is a műveket.

Éppen ezért nem jelent gondot, ha egyszer-egyszer elcsuklik a hang, vagy rossz az artikuláció, mert a hangsúly a természetességen van. Ha így hangzik el egy mese, annak gyógyító ereje van, hiszen nem szorítja gátak közé a belső képalkotás folyamatát. A hallottak önálló értelmezése és belső megjelenítése egyrészt minden későbbi összetett intellektuális tevékenység alapja, másrészt nagyon fontos mentálhigiénés folyamat. Amikor a gyermek elképzeli a történetet, a fantáziájában megalkotott képek segítenek saját gondjait is feldolgozni – emlékeztetett Pokorni Zoltán.

Soltész Miklós a honlap kialakításáról elmondta, hogy a célirányos fejlesztésnek köszönhetően az oldal gyengén látó módban is használható. Külön menü alatt kapnak helyet a feldolgozásra váró, illetve a már elérhető művek. Jelenleg húsznál is több hanganyag, elsősorban mese és vers található a honlapon, köztük Janikovszky Éva, Móra Ferenc és Weöres Sándor művei. A keresleti oldalt az igények ismeretében folyamatosan bővítik, ebből választhatnak azok, akik kapcsolódni kívánnak a programhoz.

Egyelőre a Zugligeti Általános Iskola és a Prohászka Ottokár Gimnázium jelezte együttműködési szándékát. Az iskolákon kívül várják közösségek, civil szervezetek és magánszemélyek jelentkezését is. A hanganyagok letöltését regisztrációhoz kötik, mert kizárólag a fogyatékkal élők, valamint az őket ellátó, segítő intézmények számára biztosított a jogdíjmentesség.

MM.