Iskolák bemutatkozása az Ugocsában

Az Iskolák a Hegyvidéken című sorozat áprilisi rendezvényén a Németvölgyi Általános Iskola életébe nyerhetnek bepillantást az Ugocsa utcai könyvtár látogatói. A programsorozat célja egymás megismerése és az oktatási intézmények jó hírnevének öregbítése.

A Németvölgyi iskola mindennapjait bemutató fotósorozatokból, a gyerekek legszebb rajzaiból, szakköri és órai munkáiból készült kiállítás megnyitóján az intézmény növendékei adtak ünnepi műsort. A legkisebbek énekeltek és mondókákat adtak elő, a nagyobbak szavaltak, a program utolsó számaként pedig szépséges hegedűszót hallgathattak a jelenlévők. Elhangzott az iskola egykori diákja, a mára kiugró irodalmi és színházi sikereket elérő Varró Dániel verse, ami azt jelzi, hogy az intézmény nem csupán a tehetséggondozásra helyez hangsúlyt, hanem végzős diákjai későbbi fejlődését is nyomon követi.

Varró Dániel ráadásul a könyvtár számára sem ismeretlen, hiszen a tavalyi meseíró-pályázaton az általa elkezdett történetet kellett befejezniük a gyerekeknek – emlékeztetett Szatmári Istvánné könyvtárvezető, aki elmondta, hogy a programsorozat célja egymás jobb megismerése mellett az iskolák jó hírnevének öregbítése, eredményeik bemutatása. A kiállítások újabb olvasókat hoznak a könyvtárnak, míg a kerületiek első kézből származó információkat kapnak az intézményekről.

Dohány András, a Németvölgyi iskola igazgatója a kezdeményezést a játékelméletből vett példával egy olyan játékhoz hasonlította, amelyben mindkét résztvevő nyer. Adott egy megszépült és sikert sikerre halmozó, nagy forgalmú könyvtár, ahová sokan járnak olvasni, könyvet vagy CD-t kölcsönözni. És van egy iskola, amelyik szeretné megmutatni magát a kerületieknek, hogy minél többen felfi gyeljenek a tevékenységére, és egymásnak ajánlva vigyék jó hírét a világban. Ebben a „játékban” tehát mindkét fél jól jár, gazdagodik a könyvtár repertoárja, a kiállításnak köszönhetően pedig remélhetőleg még több szülő választja majd gyermeke tanításának színhelyéül a Németvölgyi iskolát.

(m.)