Ismét munkában a Fakopp

Ahogy arról már beszámoltunk, júniusban kidőlt egy kívülről teljesen egészségesnek tűnő, középkorú, negyven év körüli csörgőfa a polgármesteri hivatal épülete mögötti Margaréta parkban. Bár a földre zuhanó mázsás növény nem okozott személyi sérülést, Pokorni Zoltán polgármester a hasonló esetek megelőzése érdekében elrendelte a kerületi parkok, játszóterek fáinak ellenőrzését.

Legutóbb a kerületi művelődési központ kertjének növényzetét vizsgálták át a szakemberek. Az állapotfelméréshez használt Fakopp nevű műszer a mesterségesen előidézett hanghullámok növényen belüli terjedésének sebességét méri, ebből lehet következtetni az üregesedés vagy korhadás mértékére és elhelyezkedésére, valamint a fa szerkezeti állékonyságára.

A fák az ifjítás után nemsokára visszanyerik régi lombdíszüket
A fák az ifjítás után nemsokára visszanyerik régi lombdíszüket

A művelődési központ kertjében tizenkét nyírfa bizonyult életveszélyesnek, ezeket haladéktalanul kivágták, helyükre a városi levegőt jobban elviselő, egyúttal kevésbé allergén tölgy, gyertyán és hárs kerül. A megmaradó fákat ifjították, rossz állapotú lombkoronájukat, néhány vastagabb elágazástól eltekintve, a törzsig visszavágták. A jelenleg még szomorú látványt nyújtó, lecsupaszított fákon tavasszal kihajtanak az új ágak, néhány éven belül pedig régi lombdíszüket is visszanyerik.

(m)