Japánul szónokoltak

Kitűnően szerepeltek a Városmajori Gimnázium diákjai a tizenhatodik alkalommal megrendezett Japán Nyelvi Szónokversenyen: performance kategóriában az első helyet szerezték meg.

A Japán Nyelvi Szónokverseny elsődleges célja, hogy alkalmat kínáljon a keleti kultúra és nyelv iránt érdeklődőknek egymás kölcsönös megismerésére, valamint személyes kapcsolatok kiépítésére. Az idei viadal, amelyen megjelent Nabekura Shinichi japán nagykövet is, három csoportban zajlott. A középiskolások kategóriájában tizenhat, az egyetemisták alapfokú kategóriájában hat, az egyetemisták közép- és felsőfokú kategóriájában pedig kilenc előadó vett részt. A rendezvény az antik görög szónoklat szabályai szerint zajlott, minden előadó a saját szövegét mondta el, majd érvekkel válaszolt a zsűri által feltett kérdésekre.

A Városmajori Gimnázium diákjai kiválóan szerepeltek a megmérettetésen, a középiskolai versenyben Mona Dániel harmadik, míg Vértes Eszter ötödik lett. Eredményeik azért is figyelemre méltóak, mert az első két helyezettel ellentétben ők nem magántanárnál, hanem iskolai keretek között, tíz-tizenöt fős csoportokban tanulják a nyelvet. Még egy nagy sikert elértek az iskola tanulói: performance kategóriában az élen végeztek!

Az egyetemisták közép- és felsőfokú kategóriájának nyertesét Japánba szóló retúrjeggyel, a dobogós helyezetteket a legújabb kiadású kétnyelvű szótárakkal és egyéb értékes nyereményekkel jutalmazták.

mm.