A jó öreg bejgli

Karácsony bejgli nélkül? Nehéz elképzelni. Bár régi csemegéről van szó, nem árt időről időre feleleveníteni a receptet, hiszen mindig akadnak „újonc” háziasszonyok, akik először vágnak bele az elkészítésébe.

A jó öreg bejgliDIÓS ÉS MÁKOS BEJGLI
Egy nappal előbb fogjunk hozzá! Apránként eregessünk 3 deka élesztőt 1,5 deci langyos, kissé cukros tejbe, pihentessük 10 percig letakarva, ezalatt felfut.

Addig is 50 deka rétes-, 50 deka fi nomlisztet és 50 deka margarint is morzsoljunk el egy tálba. Szórjunk bele fél kiló porcukrot, s mélyítsünk egy kis fészket a közepébe, üssünk bele 6 tojássárgáját, töltsünk bele fél deci rumot, 2 evőkanál tejfölt, 1 citrom lereszelt héját, 1 csapott evőkanál sót.

Utoljára a megkelt élesztőt öntsük bele, és gyúrjuk össze. Letakarva egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Még ezen a napon áztassunk be 24 deka mazsolát 1,5 deci rumba. A diótöltelékhez 40 deka darált diót összegyúrunk 20 deka porcukorral, 1 citrom lereszelt héjával, 1 csomag vaníliás cukorral és a mazsoláról leszűrt 1 deci rummal.

Ugyanezt tesszük 40 deka darált mákkal, a különbség annyi, hogy a rum kimarad, s helyette 1,5 deci forralt, hűtött tejjel, illetve a leszűrt mazsolával gyúrjuk össze. Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és belisztezett gyúródeszkán egyenként kb. 3 milliméteres, vékony téglalappá nyújtjuk.

Megkenünk kettőt a mákos, kettőt a diós töltelékkel. Mind a négyet feltekerjük, margarinnal kikent tepsibe fektetjük, és megkenjük 2 tojássárgájával. Hagyjuk pihenni fél órát, majd újból megkenjük a tojások sárgájával.

Villával imitt-amott megszurkálva, előmelegített sütőben, közepes lánggal 1 órán át sütjük. Javára válik, ha letakarjuk alufóliával, nehogy túlságosan megpiruljon.

JM