Jókaira emlékeztek

Jókaira emlékeztek

Jókai Mór 1906-ban felavatott svábhegyi mellszobránál rendezett koszorúzást az Aranyhegyi Egyesület a nagy író születésnapján, február 18-án. Dr. Szabó Péter, a szervezet elnökségének egyik tagja a kis ünnepségen arról beszélt, hogy miként Angliában Dickens, hazánkban Jókai teremtett olvasóközönséget.

A koszorúzást követően stílszerűen a Jókai Klubban beszélgettünk a megemlékezés résztvevőivel, akik ott szokták tartani a közgyűléseiket is. Mint megtudtuk, az egyesület neve a Jókaikertre utal, amelyet az író nevezett az egyik írásában Aranyhegynek. A szervezet akkor alakult meg, amikor felmerült a Jókai-kert eladása.

A neves személyiségekből álló testület első tevékenysége az volt, hogy egy tervezetet dolgozott ki a kert hasznosítására. Olyasfajta parkot képzeltek el, mint a dániai Andersen-meseközpont. A projekt tervét beadták a Norvég Alap pályázatára. Közben elkészült a Környezetvédelmi Minisztérium tervezete is, amely szerint ökopark létesülne a kertben. A kötetlen beszélgetés során kiderült, az egyesület tagjai úgy vélik, akár össze is lehetne hangolni a két koncepciót.

(kgy)