Kétszer is a rutin győzött

Tizenkét csapat tizenkét órán át rúgta a labdát az Arany János Gimnáziumban első alkalommal megrendezett maratoni focigálán. Végül az öregdiákokból álló Rutin Csigák vihette haza a vándorkupát.

Hagyományosan pezsgő sportélet jellemzi az Arany János Gimnáziumot, különösen a labdarúgás meghatározó az iskolában. Mióta elkészült a műfüves pálya, a korábbinál is többen kergetik a bőrt, a sportszerető öregdiákok pedig szinte újra felfedezték egykori alma materüket. A diákönkormányzat éppen ezért találta ki, hogy maratoni focigála keretében minél több egykori és mai tanulót mozgasson meg.

A Rutin Csigák a vendéglátók csapatát verte meg a döntőben
A Rutin Csigák a vendéglátók csapatát verte meg a döntőben

A szervezést a diákönkormányzat vezetését ellátó maratoni futó, Vitárius Balázs földrajztanár vállalta magára. Mindenkit szívesen láttak, bárki jelentkezhetett, sőt az iskolai csapatok vendégjátékosokat is igazolhattak. Végül kilenc gimnáziumi, egy tanári és két öregdiák-alakulat küzdött meg az erre az alkalomra létrehozott vándorkupáért.

A tizenkét csapatot két csoportba sorsolták, a délelőtti mérkőzések során mindenki játszott mindenkivel. Délután a helyosztókkal folytatódott a játék: a harmadik helyezettek az ötödik, a másodikak a harmadik helyért, míg a csoportok legjobbjai a kupa elnyeréséért csaptak össze. Bár minden meccsen nagy volt az iram, mindvégig a sportszerűség dominált, olyannyira, hogy a bíróknak szabálytalanság miatt egyszer sem kellett megszakítaniuk a játékot.

A döntő előtt került sor a tanár–diák gálamérkőzésre, amelyen a fiatalok kitartása és trükkjei ellenére végül a rutin győzött. Az öregdiák Schnell Ádámmal és a REAC, valamint a BKV színeiben a magyar labdarúgás első és a második vonalában is megforduló Csopaki Istvánnal felálló tanárok végül parázs csatában legyőzték az iskola legjobbjaiból verbuválódott diákválogatottat.

Hasonlóan izgalmas volt a döntő is. Az Arany A csapata az öregdiákokból álló Rutin Csigáktól szenvedett vereséget, így a kupát egy évig utóbbiak őrizhetik. Az első három helyezett csapatot külön is díjazták, a gólkirály pedig egy apró szoborral lett gazdagabb. Az Arany legjobb góllövője a tíz találatot jegyző Benedek Balázs, a torna legjobban célzó játékosa pedig a tizennégy gólos Chappon Ákos lett.

Patkó Lajos igazgató, aki maga is tagja volt a tanárok csapatának, lapunknak elmondta: a fociünnep elérte célját, a mecscsek jó hangulatban zajlottak, sokan voltak kíváncsiak a csapatok játékára. Megmutatkozott a sport közösségformáló ereje is, a közönség mindvégig megállás nélkül buzdította kedvenceit. Mint kiderült, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az „Arany-focit”, így jövőre sem maradhat el a torna. A tervek szerint tavasszal a műfüvön várják a vándorkupáért pályára lépő csapatokat.

mm.