Könyv a számolászavarokról

Diszharmonikus életünkben, úgy tűnik, egyre több a különféle „disz” elöljáróval ellátott probléma – diszgráfia, diszlexia, diszkalkulia stb –, csak éppen a „lusta ez a gyerek”, „nehéz a feje a tanuláshoz” szavakkal megbélyegezve nem foglalkoznak tovább a személyiségnek vagy az agynak ezekkel a szerzett vagy fejlődés közben kialakult, finomabb zavaraival. Meglepő adat: az iskoláskorú gyerekek 5-6 százalékát (40-60 ezer főt) érinti napjainkban a fejlődési diszkalkulia, azaz számolászavar!

Dr. Márkus Attila neurológus, pszichiáter, egyetemi tanár Számok, számolás, számolászavarok című munkája hiánypótló kötet. Ráadásul ideális első könyv az adott témában Magyarországon, mert a pszichiátereken túl a fejlesztő pedagógusoknak, számtant tanító, számokkal dolgozó tanároknak, de még a számolászavaros gyermekükért felelősen aggódó, laikus szülőknek is elsőként tud eligazítást adni a számolási képesség és a kognitív funkciók közötti szoros összefüggésekről.

A szép kiállítású kötet logikus felépítésben, kultúrtörténeti és biológiai aspektusokkal, felvillanó esettanulmányokkal tárgyalja a témát, s a végén teszteket is ad az olvasó kezébe. Érdemes figyelmet szentelni rá!

(muzsay)