Közösen a rák ellen

Ha lehet szerencséről beszélni korunk egyik legfenyegetőbb kórja, a rák esetében, akkor nekünk, kerületieknek ebből egy kicsivel több van. Túl azon, hogy a Kékgolyó utcában található hazánk egyik legfelkészültebb rákkórháza, az Országos Onkológiai Intézet, közvetlen közelében, a Ráth György utcában működik a Magyar Rákellenes Liga.

Albert Schweitzer mondta: „Az életünk célja, hogy szolgáljunk, együttérzést és segítőkészséget tanúsítsunk mások iránt. „A Magyar Rákellenes Liga tevékenységét tulajdonképpen összefoglalja ez a gondolat. A társaság 1990 óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben, nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is, az UICC (Nemzetközi Rákellenes Unió) és az ECL (Európai Rákligák Szövetsége) tagjaként.

Az elnök, dr. Vasváry Artúrné a szervezet hírlevelében foglalta össze eddigi legfőbb eredményeiket, tevékenységüket. Kiemelkedő szolgáltatásuk az egy éve működő, minden beteg és érdeklődő számára elérhető Rákellenes Általános Szolgálat (RákÁsz), amely személyes segítséget nyújt a betegeknek. A szervezet betegklubokat hozott létre ráktípusonként, ahol orvosi előadások, betegtalálkozók, tapasztalatcserék segítik a gyógyulásukért küzdőket. A gyógyult betegeknek, érdeklődőknek – hozzátartozóknak, a betegség iránt félelmet érzőknek – úgynevezett egészségmegőrző klubokat tartanak. Telefonos lelki szolgálatot működtetnek, itt a betegek támogatást, információs segítséget kaphatnak. Vidékre mozgóbuszos szűrőállomásokat szerveznek. Büszkék rá, hogy most már évente két nap is a kórral foglalkozik: a Nemzeti Rákellenes Nap április 10-én és a Rákellenes Világnap február 4-én.

A rendezvények, klubok megannyi segítségnyújtási lehetőséget biztosítanak a szemléletváltozáshoz, a félelem, valamint az önmagunkat károsító struccpolitika leküzdéséhez. Mindannyian hallottuk már a „jobb, ha nem tudok róla” mondatot, pedig a rák gyógyításában az idő az egyik legfontosabb tényező!

Már-már közhely, hogy az idejében felismert betegség eredményesen gyógyítható, és hogy életmódunk jelentősen befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát. Éppen ezért rovatunkban ezentúl rendszeresen foglalkozunk a rákbetegség megelőzését és kialakulásának megakadályozását segítő tényezőkkel. Ahogy a kérdés avatott szakértője, dr. Cornides Ágnes tömören megfogalmazta, azzal, „ami rajtunk múlik”.

Bajor Beától, a RákÁsz vezetőjétől megtudtuk: egy kampány részeként november 22-én dohányzásellenes napot szerveznek a VAM Design Centerben (VII., Király utca), ahová a dohányzókat és nemdohányzókat egyaránt várják.

JM