Lassan elfogynak az üres telkek

Lassan elfogynak az üres telkek

Az elmúlt évek lakásépítési hullámának köszönhetően rövid időn belül kimerülnek a II. kerület forrásai. A csendes mellékutcákban elhelyezkedő, hamisítatlan rózsadombi panorámát kínáló telkek sorra épültek be, egyre kevesebb lehetőséget hagyva a kerületben építkezni kívánó magánszemélyeknek, és az új építésű sorházakat tervező beruházóknak. A területek kiaknázásával párhuzamosan az ingatlanárak is az egekbe szöknek.

Aki tehát új ingatlanba szeretne költözni, annak igencsak körbe kell néznie, ha jó elhelyezkedésű, minőségi és reális árú lakást keres.

A kerület belvárostól távol eső, külső határán még ráakadhatunk ígéretesnek tűnő telkekre, melyek ár–érték aránya is elfogadható. Itt viszont gyakran a környék infrastruktúrája nem éri el a kívánt színvonalat – burkolatlan utcák, rossz tömegközlekedés –, vagy a főváros vonzáskörzetében élők ingázásából adódó reggeli és esti csúcsforgalommal való küzdelem keseríti meg hétköznapjainkat.

A belvároshoz közelítve a kínálat ugyan szélesedik, de a választási lehetőségek bővülésével párhuzamosan egyre mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk.

A teljesen új építésű házakhoz képest a régi épületek újratervezésével épült exkluzív lakások első hallásra talán kevésbé tűnhetnek csábítónak, érdemes azonban megvizsgálni, pontosan mit is takarnak a luxusotthonokat kínáló ajánlatok.

Az előbbiek négyzetméterára jellemzően 800 ezer–1 millió forint körül mozog, még akkor is, ha esetleg nagy forgalmú főutak mentén elhelyezkedő, kevesebb intimitást biztosító telkeken épültek. A beépített anyagok tekintetében is találkozhatunk meglepően alacsony kategóriákkal, ami a magas vételárhoz igazított elvárásainkat jelentősen alulmúlja.

Ezzel szemben az átalakított társasházakban akár már 600 ezer forintos négyzetméterártól találhatunk lakásokat. A régi épületek újrapozícionálásának egyik kitűnő példája a Gárdonyi Géza utcában található President Terasz Rózsadomb. A telken korábban óvoda működött, majd évekkel ezelőtt a Binder Zrt. beruházása keretében megkezdődött az épületek felújítása. Az építkezés ugyan sokáig nem haladt tovább, az új tulajdonos Indotek Zrt. azonban hamarosan elkészül a 20 magas műszaki színvonalú lakás kivitelezésével. Az utcafronti házsor lakásai azonnal költözhetők, amennyiben a vásárlók nem kívánják módosítani az eredetileg betervezett burkolatokat. A kerttel körülölelt hátsó házsor apartmanjainak átadása 2008 őszére várható.

Visszafogott, elegáns, rózsadombi – ezzel a három szóval jellemezték a beruházás értékesítői a projektet.