Megújuló közterületek

Nagyszabású zöldfelület- és parkfejlesztésbe kezdett az önkormányzat. A program keretében átépítik és megemelik az úttesteken létesített zöldszigeteket, kerületszerte modern játszószereket helyeznek ki, illetve a Rege úti parkban elkészül egy ötven méteres kötélpálya.

Az önkormányzat az elmúlt években nem költött még ennyit a parkjainak rendbehozatalára és fejlesztésére. A nagy összegű beruházásoknak köszönhetően hintával, rugós játékkal és egy különleges körjátékkal felszerelt új játszótér épül a Deres úti kis parkban. A Rege úti park úgynevezett „A tömbjében” a meglévő játszóteret az uniós előírásoknak megfelelően alakítják át, a Kőbüfé mellett pedig látványos szabadtéri tornapálya létesül, amelynek része egy ötvenméteres kötélcsúszda. Viacolor járdával, virágágyással és kényelmes padokkal teszik barátságosabbá a Fodor utca TESCO melletti oldalát.

Végre rendeződik az Avar utca és Győri út sarkánál található zöldfelület helyzete. A forgalomtechnikai oszlopok eltávolításával a területet szinte teljesen tönkretették a szabálytalanul parkoló autók. Hamarosan a régebbinél erősebb oszlopokat helyeznek ki oda. Padok kerülnek a Galgóczy és Hadik András utca kereszteződésében lévő, jelenleg elhanyagolt zöldfelületre. Az időjárás viszontagságait jobban tűrő antikolt kőburkolatra cserélik a Széchenyi-emlékhely murvával beszórt burkolatát, a szobor környezetét egynyári növényekkel ültetik be, ocsolásukról automata öntözőrendszer gondoskodik. Virágtartókkal felszerelt oszlopokat állítanak fel a Böszörményi úton a Királyhágó tér és a Nagyenyed utca között. A teljes szakaszon virágládákat és csikkgyűjtőket helyeznek ki.

A Rege úti parkban szabadtéri tornapályát alakítanak ki
A Rege úti parkban szabadtéri tornapályát alakítanak ki

Rendezik a „Mackós” iskola bejáratának környezetét, a terület új burkolatot és növényzetet kap, illetve felújítják a Mackósszobrokat. Jól működnek a korábban elkészült kerületi automata öntözőberendezések, ezért az önkormányzat a Szent Család parkban is kiépíti a rendszert. Megemelik az úttesteken létesített zöldszigeteket, mivel a sózás következtében a növényzet több helyütt kipusztult. A magasabb kockakőszegélynek köszönhetően a téli időszakban a járművek kerekei alól felcsapódó sós lé nem éri el a virágokat. Ahol szükséges, újratelepítik a növényeket.

A munkálatok várhatóan még ebben az esztendőben mindenhol befejeződnek, kivéve a Mackósszobrok felújítását, ami valószínűleg a jövő évre húzódik át. Mindezek mellett a korábbiakban tervezett parkfejlesztések is folyamatban vannak, így tavaszszal szinte valamennyi kerületi zöldfelület megújulva várja a pihenésre, élményszerű kikapcsolódásra vágyó polgárokat.

mm.