A méhnyakrák megelőzhető

Naponta meghal egy nő méhnyakrákban Magyarországon. A megdöbbentő adat a bizonyság arra, hogy muszáj újból és újból felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, a jelenleg is működő szűrőprogramra.

Sajnos még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában a szűrővizsgálatok jelentőségével, nem vesznek részt rendszeres méhnyakrák-szűrésen, holott az időben felismert rendellenesség életet menthet. Míg Magyarországon a hölgyek 30 százaléka jelenik meg a szervezett szűrésen, addig a skandináv országokban ugyanez az arány meghaladja a 90 százalékot is.

Jó, ha tudjuk
* A méhnyakrák a világon a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a hölgyek körében.
* Hazánkban évente 1200 új esetet mutatnak ki, ebből 500 végződik halállal.
* A rákmegelőző állapot szűréssel általában kimutatható, mindezek ellenére 20 százalék még így is rejtve marad.

A méhnyakrákot a human papilloma vírus, más néven HPV okozza. A betegség nem öröklődik, nem is korfüggő, és a HPV valamely fajtájával csaknem minden nő találkozik valamikor élete folyamán. A rák kialakulásáért felelős HPV-típusok egyes esetekben idővel kiürülhetnek a szervezetből, néha azonban a fertőzés tartóssá válik. Ez hoszszú évek alatt rosszindulatú elváltozást okozhat a méhnyak sejtjeiben.

A rák kialakulása több fázisban megy végbe, de az úgynevezett rákmegelőző állapot számos esetben szűréssel felismerhető és gyógyítható. Ennek ellenére Magyarországon csupán minden harmadik nő megy el a rendszeres méhnyakrák-szűrésre.

A méhnyakrák-megelőzés első lépése lehet a HPV-fertőzés elleni védőoltás. A szűrés nagyon fontos, ám önmagában nem elegendő, mert nem előzi meg magát a HPV-fertőzést, csak a betegség felismerésére alkalmas. A védekezés leghatékonyabb módja jelenleg a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazása. A vakcina elsődlegesen a 9–15 éves lányoknak (a szexuális élet megkezdése előtt), másodlagosan a 16–26 éves nőknek javasolt.

Jó, ha tudjuk
* A HPV a nemi szervek bőrfelületének érintkezése útján terjed, így a fertőzés ellen az óvszer sem nyújt biztos védelmet.
* A HPV-nek több mint 100 fajtája létezik, ezekből mintegy 15 rákkeltő.
* A méhnyakrákok csaknem háromnegyedét két vírustörzs, a HPV 16 és 18 okozza, amelyek ellen ma már létezik védőoltás.

Felmerül a kérdés: miért az ennyire fiatal lányok számára ajánlott a HPV-vakcina? Ennek oka, hogy az oltás abban az esetben adja a legteljesebb védelmet, ha a nők előtte a vakcinában található négy vírustípus egyikével sem fertőződtek meg. Ez az állapot nagy valószínűséggel az említett korosztálynál áll fenn.

A HPV-vakcinát három dózisban adják, hat hónap alatt. A második és a harmadik dózist kettő, illetve hat hónappal az első oltást követően kell beadni, amit a szakorvosoknál és háziorvosoknál lehet kérni. A vakcina vényköteles, gyógyszertárakban hozzáférhető, a társadalombiztosítás nem támogatja.

JM