Miller Zoltán is a BRAINTURBO módszerrel tanul angolul!

Mindannyiunk számára egyre fontosabbá válik egy vagy több idegen nyelv ismerete. Ez alól a hazai sztárok sem kivételek, az ő érvényesülésükhöz ugyanúgy elengedhetetlen a nyelvtudás, mint bárki másnál.

Miller ZoltánMiller Zoltán, az egykori Emberek együttes énekese, sikeres musicalszínész, a Csináljuk a fesztivált! műsor immár állandó szereplője is folyamatosan fejleszti angolnyelv-tudását. Vállalkozott arra, hogy meséljen a nyelvtanulás motivációjáról és a nála bevált módszerről.

Mi motivál egy ismert embert abban, hogy angolul tanuljon?
– Úgy gondolom, idegen nyelv nélkül a mai világban, függetlenül attól, hogy ki mivel foglalkozik, sokkal kisebb esély van érvényesülni. Számomra a napi munkához elengedhetetlen az angol nyelv ismerete, elsősorban kommunikációs szinten. Nagyon sok külföldi ismerősöm, barátom van, rengeteg angol nyelvű internetes oldalt olvasok, illetve egyre több külföldi dalt is énekelek, ahol a szöveg értése nélkül lehetetlen hitelesen énekelni.

Hogyan kezdett el angolul tanulni?
– Németországba mentem egy színházhoz dolgozni 1997-ben, akkor még kezdő színészként, hogy megtapasztaljam egy külföldi színház, egyben egy idegen ország napi életét. Valamennyit beszéltem már németül, de ez volt az első igazi nyelviskola a számomra. Utána következett az angol nyelv. Úgy kezdtem, mint bárki más: az iskolapadban. Miután a várt eredmény elmaradt, több nyelviskolánál is próbálkoztam, de szintén csekély sikerrel.

Mi volt a kudarc oka?
– Nekem arra volt szükségem, hogy angolul beszéljek. Pont ezt nem tudtam megfelelő szinten elsajátítani, mert az oktatás elsősorban a nyelvtanra koncentrált, így állandóan kudarcélményem volt. Azt gondoltam, soha nem tudok rendesen megtanulni angolul.

De azért, gondolom, nem adta fel. Mi volt a következő lépés?
– Egy barátom hívta fel a figyelmem egy különleges nyelvoktatási módszerre, a BRAINTURBÓ-ra. Ez a módszer kifejezetten a kommunikációra koncentrál, és relaxációs állapotban tanítja a nyelvet. Az elején kicsit szkeptikus voltam, de a próbaóra és a mögöttem álló hónapok meggyőztek a módszer hatékonyságáról.

Mi tetszik önnek a BRAINTURBO módszerben?
– Különösen az, hogy a nyelvtanulás nem egy fárasztó tevékenység; a relaxációs állapot miatt szinte kipihenem magam tanulás közben. Jelenleg ez az egyik olyan időtöltésem, amelynél teljesen ki tudok kapcsolni, és közben még nyelvet is tanulok. Számomra fontos, hogy rugalmasan illeszkedik a hektikus időbeosztásomhoz, és bármikor tudok menni a nyelvstúdióba. Mivel alapvetően lusta ember vagyok, nem szeretek otthon házi feladatot írni vagy magolni. Ezzel a módszerrel egyiket sem kell.

A mozgalmas élete mellett mennyi időt kell szánnia a nyelvtanulásra, hogy eljusson a kívánt szintre?
– A rugalmas időbeosztás mellett, a módszernek köszönhetően, három-négyszer olyan gyorsan tanulok, mint egy hagyományos nyelviskolában. Így sokkal rövidebb idő, körülbelül három-négy hónap alatt jutok el ugyanarra a szintre, hogy angolul folyékonyan tudjak beszélni.

Hol van a nyelvstúdió?
– Budapesten öt stúdió foglalkozik a BRAINTURBO módszerrel, de hozzám legközelebb az Alphapoint Nyelvstúdió esik, a Retek utcában, a Mammut mellett.

Utolsó kérdés: hol és milyen szerepekben láthatjuk a közeljövőben?
– A Csináljuk a fesztivált! sorozatban folyamatosan énekelek, hazai és külföldi slágereket egyaránt. Ezenkívül a Madách Színházban az Anna Karenina és az Édeskettes hármasban darabokban, illetve a József Attilában a Made in Hungáriában játszom. Októberben, sok-sok évi szünet után, megjelenik a legújabb lemezem, amelyen saját szerzemények és feldolgozások egyaránt megtalálhatók. Nagy öröm a számomra, hogy az októberi, Művészetek Palotájában rendezett koncertem telt házas volt – akik esetleg lemaradtak róla, a Thália Színházban december kilencedikén találkozhatnak velem.

(x)