Mozgásban télen is

A síelés olyan intenzív mozgásforma, amely a rendszeresen mozgó, sportoló szervezetet is igénybe veszi. Ezért hangsúlyozottan fontos, hogy egy hosszabb síelés előtt megfelelően felkészítsük rá a szervezetünket. Jó kondícióval és a rendszeres, a síelést megelőző bemelegítéssel elkerülhetővé válnak a húzódások, a sérülések és a kellemetlen izomgörcsök.
Síelés előtt
Igyekezzünk növelni az állóképességünket!
– Ajánlottak a kardioedzések: futás, kerékpározás.
– Erősítsük combizmainkat!
 
Gyakorlatunkat otthon is bármikor elvégezhetjük. Álljunk vállszélességű terpeszbe, a lábfejeink legyenek párhuzamosak. Egyenes háttal végezzünk „félig-guggolásokat”, úgy, hogy a testsúlyunkat vigyük hátrafelé, a combunk és a vádlink kilencven fokos szöget zárjon be. Végezzünk 3x30 darabot, a haladók minden sorozat végén megtarthatják a mozdulatot 30 másodpercig.
 
Síelők
 Síelés alatt
Az első csúszás előtt ne fukarkodjunk a bemelegítésre szánt percekkel! Ne feledjük, a baj pillanatok alatt megtörténik, és sokszor megelőzhető! Bemelegítéskor fokozódik az izmok vérellátása, felkészülnek az igénybevételre. Végezzünk fej- és karkörzést, törzshajlítást, guggolást, térdhajlítást. Koncentráljunk a térd körüli izmokra, hogy elkerüljük a húzódásokat, térdsérüléseket. – Ajánlott minden csúszás előtt bemelegíteni, főként akkor, ha hosszabb utat teszünk meg a sífelvonóval. – A gyerekekről az „örökmozgóságuk” ellenére se feledkezzünk meg! Igyekezzünk játékos gyakorlatokkal minél inkább megszerettetni velük, rutinná tenni számukra a napi bemelegítést. – Ha elfáradtunk, tartsunk rövid pihenőt! A tapasztalatok szerint a legtöbb baleset nap végén történik. – Esténként, ha van rá lehetőségünk, ellátogathatunk az uszodába, ahol kellemesen kilazíthatjuk az egész nap igénybe vett izmainkat úszással, (infra)szaunával vagy fúvókás  melegvizes medencével.
 
(Forrás: Tesz Alapítvány)
Barabás Juli