Mozgásszervi megbetegedések

Az utóbbi évek egyik legfontosabb változása az egészségügyben, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap az öndiagnosztika és az ehhez kapcsolódó öngyógyítás – derült ki dr. Szolnoki Lajos előadásából a Hegyvidéki Egészségklub rendezvényén. A klubvezető kiemelte: különösen a testek rezgését kihasználó módszerek térnyerése szembetűnő. A diagnosztikában már évtizedek óta alkalmazzák a mágneses rezonanciát (MR), amelyet eredetileg a mezőgazdaság számára fejlesztettek ki. Arra használták, hogy az áru szétválogatása nélkül ki lehessen mutatni, vannak-e romlott gyümölcsök a ládákban.

A rezonanciakutatásban Robert Brown hozott áttörést, aki a XIX. században bebizonyította, hogy a létező összes molekula rezeg. Ez a mozgás műszerekkel detektálható. Egy magyar kutató később az összes ismert kórokozó, vírus és baktérium rezgését megmérte és rendszerbe foglalta. Elkészült az a text-book, amely a kórokozók rezgésének frekvenciáját tartalmazza. A megfelelő eszköz segítségével és a hertz-szám ismeretében a kórokozók akár otthoni körülmények között is elpusztíthatók. Középtávú cél – mondta Szolnoki Lajos –, hogy mindenki rendelkezzen olyan rezonanciagéppel, amelyet orvosi felügyelet mellett öngyógyításra használ. Kezeléskor figyelembe kell venni a szervórát, hiszen a szervek csak bizonyos időpontban gyógyíthatók hatékonyan.

Az előadáson a mozgásszervi megbetegedésekről is szó esett, amelyek közül leggyakrabban az ízületi porc korral súlyosbodó leépülése (artrózis) és a porc rugalmatlanságából adódó, gyulladásos ízületi bántalomként jelentkező artritisz fordul elő. Míg az artrózis degeneratív betegség, az arthritisz oka az immunrendszer gyengesége mellett sokszor valamilyen gócban keresendő. Sokszor nem gondolnak rá, de ilyen góc lehet egy túl mélyen, netán rosszul betömött foggyökér is. Ízületi gyulladás eredménye a rheumatoid arthritisz, ilyenkor túl sok folyadék termelődik az ízületek között, ami fájdalmas duzzanatot, tokosodást okoz. A csontok szerves és szervetlen állományának egyidejű megfogyatkozása az oszteoporózis. Kialakulásának egyik oka, hogy a szervezet a kalciumhiányt túlzott mértékben pótolja a csontokból.

A csonttömeg harmincévesen a legnagyobb, a változó korban a csontépítés és -lebontás egyensúlya felborul, a csontozat törékenynyé válik. A csontritkulás megelőzhető a foszforbevitel csökkentésével, mivel a szervezet a foszfor hatástalanításához kalciumot használ. Időskorban ezért legfeljebb napi öt gramm hús fogyasztása javallott. A megfelelő csonttömeg eléréséhez gyermekkorban napi ezer milligramm kalcium bevitelére van szükség. Ezt a mennyiséget körülbelül 1,2 liter tej tartalmazza. Óvakodni kell ugyanakkor a cukros, édesített üdítők fogyasztásától.

Az oszteoporózis a gyógytorna mellett gyógyszeres és hormonterápiával, diétával, illetve az A-, K-, C-vitamin, a mangán, valamint a réz bevitelének növelésével, a túlzott só- és fehérjefogyasztás kerülésével karbantartható.

(em)