Ne legyünk áldozatok!

Ha a fi atalok betartanak néhány alapvető „biztonsági szabályt”, jó eséllyel elkerülhetik, hogy bűnelkövetők célpontjaivá váljanak. Az egyes bűncselekmények megelőzési technikáiról Fülöp Valter kerületi rendőrkapitány és Bácskai Tünde, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa tartott előadást a Városmajori Gimnáziumban.

A Hegyvidék a rendőrségi statisztikák szerint a főváros egyik legbiztonságosabb kerülete, ami persze nem azt jelenti, hogy itt nem fordulnak elő bűncselekmények – vezette fel előadását a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője a Városmajori Gimnáziumban. Dr. Fülöp Valter kiemelte: a gyerekeket érintő egyik legkomolyabb bűncselekménytípus a rablás, amelyet általában rossz családi hátterű fiatalokból álló bandák követnek el. A három-négy fős galerik legtöbbször azokat az iskolásokat szemelik ki, akiknél valamilyen drága mobiltelefont, médialejátszót vagy más hasonló értéket látnak, s olyan helyen fosztják ki őket, ahol nem nagyon lehet szemtanúja a rablásnak. Ezért jobb, ha az iskolások nem egyedül járnak a kevésbé frekventált helyeken, mindenekelőtt a parkokban, illetve este a rosszul kivilágított útvonalakon, továbbá nem teszik „közszemlére” értékeiket, például nem nyakba akasztva hordják legújabb mobiltelefonjukat, vagy nem mutogatják azt ismerőseiknek egy zsúfolt BKV-járművön.

Mindig fi gyeljünk a gyerekekre a játszótereken, parkokban!
Mindig figyeljünk a gyerekekre a játszótereken, parkokban!

Abban az esetben, ha nincs esély a menekülésre vagy a segítségkérésre, jobb odaadni a kért tárgyakat a rablóknak – figyelmeztetett a kapitányságvezető. Hozzátette: amennyiben megtörtént egy bűncselekmény, fontos, hogy a sértett azonnal értesítse a rendőrséget, így ugyanis az elkövetőket nagyobb eséllyel tudják elfogni. A kerületi rendőrkapitányság munkatársai a 457-5690-es és a 457-5662-es telefonszámokon éjjel-nappal közvetlenül elérhetők.

Fülöp Valter előadásában kitért a drogokra is. Mint mondta, ezek igazi csapdája, hogy első alkalommal eufóriát idéznek elő, ezért a fiatalok késztetést éreznek további használatukra is. Csakhogy a kezdeti feldobottságot később egyre kevésbé tudják elérni – végül már csak azért lesz szükségük drogra, hogy ideig-óráig ne érezzék magukat rettentően rosszul.

Bácskai Tünde, a BRFK bűnmegelőzési osztályának főelőadója a drogfogyasztás kapcsán megemlítette, az történhet mások akaratából is, oly módon, hogy a fogyasztó esetleg nem is szerez róla tudomást. A GHB nevű folyékony, szintetikus szert például a tudtunk nélkül is belekeverhetik italunkba a szórakozóhelyeken. Mivel a GHB egyik hatása az emlékezetkiesés, akár nemi erőszak elkövetéséhez is felhasználhatják. Javasolt tehát, hogy sohase igyunk felbontott üvegből, illetve ne hagyjuk őrizetlenül a kitöltött, még fogyasztásra váró italt.

A BRFK munkatársa általánosságban azt javasolta a fiataloknak, legyenek bizalmatlanabbak, ha idegenekkel találkoznak az utcán vagy valamilyen nyilvános helyen, illetve az interneten. Komoly veszélyeket rejt a partnerkeresés a világhálón, de problémák származhatnak abból is, ha olyan személyes adatokat, fotókat teszünk közzé, amelyekkel aztán mások visszaélhetnek.

z.