Octovoice – dzsessz nyolc hangra

Az Octovoice tavaly karácsonykor lépett fel először a XII. kerületi művelődési központban, s a kedvező fogadtatás nyomán idén is meghívták a Hegyvidéki Karácsonyváró szervezői. A kórust Geiger György alapította tíz évvel ezelőtt. Ő ének-karvezetés szakon végzett, majd művelődés- és rendezvényszervezésből is diplomát szerzett. Ebben az esztendőben Farkas Antal-emlékdíjjal tüntették ki.

– Eleinte klasszikus kórusműveket adtunk elő – meséli –, két év után azonban a cappella (hangszeres kíséret nélküli) dzsesszre tértünk át. A Millenáris Park megnyitóján 2001-ben olyan sikerrel szerepeltünk, hogy rögtön meghívtak bennünket a franciaországi magyar rendezvénysorozatra.

Hárman a nyolcból – János, Kinga es Noémi
Hárman a nyolcból – János, Kinga es Noémi

A klasszikus muzsikával sem hagytak fel, már csak azért sem, mert többen közülük a jó hírű Ars Nova énekegyüttesnek is tagjai. (Az Ars Nova bajnoki címet szerzett a Grazban rendezett kórusolimpián.)

Az Octovoice fellépéseit egyaránt jellemzi a profizmus és a felhőtlen bolondozás. Szakmai felkészültségüket jelentős felkérések jelzik – például a Magyar Rádió és a BBC közös koncertje –, de olyan apró mozzanatok is, mint amikor az egyik koncertjükön megkérték őket, énekeljenek el egy dalt, és színpadra menet döntötték el, hogy melyikük mit ad elő.

December 21-én 16 órakor kezdődő programjukban főként karácsonyi dalokat hallhatunk majd.

K. Gy.