Az olcsó cukornagyhatalom

A banán ázsiai őshazájából a XIX. században jutott el Amerikába és Európába, ma a terméshozam kétharmada Latin-Amerikából származik. Dacára a globális fölmelegedésnek, nem terem meg sem a mérsékelt égövön, sem a kontinentális éghajlaton. A trópusok vidékét szereti, de megél a fagymentes mediterrán országokban is. Így továbbra is importra szorulunk belőle.

Noha a bioszemléletű táplálkozási szakemberek jó okkal nem rajonganak a többnyire vegyszeres déligyümölcsért, így a banánért sem, de a kora tavaszi, gyümölcsszegény időszakban rá esik a választásunk. Kétségtelen, az alma után a legnagyobb menynyiségben fogyasztjuk. Létezik belőle biováltozat is, amelyik arról ismerszik meg, hogy kisebb méretű, drágább, ám sokkal jobb ízű.

A hagyományos módon termesztett banán sikerének oka nemcsak az árában rejlik – az idén olcsóbb volt, mint a zamatos hazai alma –, hanem beltartalma értékeiben is. Kellemes, sajátos ízén kívül háromféle, egymástól elkülöníthető cukrot tartalmaz: fruktózt, glükózt és szaharózt. Ezért cukorbetegeknek nem ajánlott gyümölcs! Gazdag B/1-, B/2-, B/6-vitaminokban és niacinban. Nélkülözhetetlen ásványi anyagokat rejt magában: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort.

Jellemzően utóérő fajta, számos esetben a szállítása idején, a kikötőkben etiléngázzal kezelik, de ez természetes anyag, nem káros. Ekkor érik be, végleges, ideális, szalmasárga színét piacra kerülésekor nyeri el, de fi gyeljünk a két végére, azoknak halvány üde zöldnek kell lenniük! Amikor megjelennek az első barna foltok, már elkezdődik a túlérés folyamata. Ekkor akár húsz százalékra is megnőhet a cukortartalma, de a külleme miatt nem olyan kedvelt. Ha zöld banánt választunk, érdemes odahaza, szobahőmérsékleten papírzacskóban tartani, úgy egy-két nap alatt beérik. Ha később akarjuk felhasználni, ugyanígy járjunk el, csak hideg helyen tároljuk – de ne a hűtőszekrényben!

Vegetatív úton szaporítják, a fiatal dugványokat tetemes műtrágyaadagokkal kezelik, vegyszeres fürdőben tartják, nehogy a kártevők kedvet kapjanak hozzá. A biobanánt szigorú előírások szerint termesztik. Az elhalt, elöregedett banántörzseket mintegy zöldtrágyaként a talajba forgatják, csak növényi anyagokkal permetezik, s más zöldségek szomszédságában nevelik. A biobanán zöme Latin-Amerikából származik, de jelentős mennyiség érkezik a Kanáriszigetekről és Afrikából is.

JM