Olimpiai relikviák kiállítása

A Hegyvidéki Napok nyitányaként olimpiai emlékkiállítás nyílt a Csörsz utcai művelődési központban. A XII. kerületi Szabadidősport Központ kerületi olimpikonok olimpiai érmeit, egyéb emléktárgyait és róluk készült korabeli tudósításokat, fotókat állított ki.

Hatvankét élő sportoló és négy elhunyt (Papp László ökölvívó, Berczelly Tibor kardvívó, Csák Ibolya magasugró és Jeney László vízilabdázó) neve szerepel azon a listán, amely a kiállításra készült a XII. kerületi olimpikonokról. A megnyitón Pokorni Zoltán polgármester azt a vágyát fogalmazta meg, hogy az olimpia legyen ünnep, de ne a pénz és a reklám ünnepe. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik relikviákkal gazdagították az összegyűlt anyagot.

Olimpiai relikviák...
Gécsek Tibor atléta ereklyéi

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nevében Nagy Zsigmond jogi és nemzetközi igazgató arról beszélt, mit jelent az olimpiai eszme. Reményét fejezte ki, hogy az ötkarikás játék nem csupán egyedülálló sportesemény, hanem a szolidaritást és a békét is szolgálja. A kiállításon tizenöt olimpikon jelent meg, köztük Raffa György, az 1964-es téli olimpián szereplő jégkorong-válogatott csapatkapitánya is, aki éppen a megnyitó napján ünnepelte hetvenedik születésnapját.

A megnyitó több résztvevőjével is szót váltottunk, az ő szavaikból idézünk.

Pokorni Zoltán: „Büszkék lehetünk arra, hogy ebben a hatvanötezer lakosú, kisvárosnyi kerületben mintegy hatvan olimpikon él. Természetesen nem mind bajnok vagy helyezett, de az sem lebecsülendő, ha valaki bejut a világ legjobbjai közé. Én mindössze két évig cselgáncsoztam, de aztán beláttam, hogy a versenysport és az azzal járó életforma nem nekem való, így aztán négy fiamnál sem szorgalmaztam, hogy versenyszerűen sportoljanak. Ha tehetem, evezek, úszok és síelek.” Schmitt Pál (a MOB elnöke): „Huszonöt évig a XII. kerületben laktam, a Németvölgyi úton. Az ötvenes években azon a réten focizgattunk, amely az Apor Vilmos tér környékén terült el. Később is kapcsolatban maradtam a kerülettel, például a Testnevelési Egyetemen doktoráltam filozófiából és sporttörténetből. A kiállítás figyelemfelkeltő, hiszen már csak nyolcvanhárom nap van az olimpiáig. Boldogan jöttem a megnyitóra, mert itt szinte mindenki barát vagy ismerős.”

Olimpiai relikviák...
Kálnoki Kis Attila öttusázó vívófelszerelése, fölötte Sudár Attila
vízilabdázó montreali olimpián kapott kis emlékszobra

Jakabházyné Mező Mária (a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára): „Az Olimpiai Akadémia, amely 1985 és 2006 között a XII. kerületben, a TF-en működött, egyebek között olimpiai vándorgyűléseket, táborokat, vetélkedőket, hagyományőrző köröket szervez. Az olimpiai táborokban az olimpikonokról elnevezett iskolák tanulói és a Diákolimpián győztes csapatok tagjai vesznek részt. Június huszadikán rendezzük meg a Peking vár című olimpiatörténeti vetélkedő döntőjét a Hadtörténeti Múzeumban. Erre az alkalomra, egy délutánra, átvisszük ennek a kiállításnak az anyagát a vetélkedő színhelyére.”

Dr. Fenyvesi Csaba (háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívó): „Több olimpiai emlékem is látható a kiállításon, például az a kanadai juharfacsemete, amelyet az 1976-os, montreali olimpián kaptunk. Ha én is elültettem volna, mint például Bay Béla, mára terebélyes fa lenne. Vívóink közül a párbajtőrcsapatot tartom a legesélyesebbnek, szurkolok, hogy Pekingben végre-valahára öszszejöjjön a csapatelsőség. Egyébként a Nógrádi utcában lakunk, Dorottya lányom, aki elkísért a megnyitóra, négy évig az alsó-Dianának becézett iskolába járt.” Sákovicsné Dömölky Lídia (olimpiai bajnok tőrvívó): „Egy ezüst tőrt és érmeket kölcsönöztem a kiállításhoz. Férjem, Sákovics József, az első magyar párbajtőr-világbajnok olimpiai részvételi érme is látható itt. Nagyon sajnálom, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea nem jutott ki a pekingi olimpiára, s azt is, hogy nem lesz csapatverseny.” Detre Szabolcs és Detre Zsolt (olimpiai bronzérmes vitorlázók): „Minden sportot együtt próbáltunk ki. Először a Vasas ificsapatában fociztunk, majd síelésben a válogatottságig vittük. A katonaság után kezdtünk vitorlázni, és öt év alatt válogatott kerettagok lettünk. 1980-ban, Moszkvában, repülő hollandiban végeztünk a harmadik helyen. Jelenleg egy hatszemélyes Assóval vitorlázunk. Detre Diana, Szabolcs lánya szörfözésben kvalifi kálta magát a pekingi olimpiára, nemrég írt róla a Hegyvidék újság.”

Olimpiai relikviák...
Papp László bokszkesztyűjét egy gyűjtő adta kölcsön

Berczelly Tiborné (Berczelly Tibor özvegye): „A férjem 1936-ban, 1948-ban és 1952-ben kardcsapatban szerzett aranyérmet.

Több is összejöhetett volna, ha a háború miatt nem marad el két olimpia. A Csanádi Árpád Gimnáziumban a bejárati ajtó előtt látható a szobra. Ennek leleplezése alkalmából Kahlich Endre készített egy összeállítást a férjem eredményeiből, innen tudom, hogy ő szerezte a legtöbb magyar bajnokságot kardvívásban. Egyébként magyar bajnoki címet tőrvívásban és kisöbű sportlövészetben is elért. Az iskolában, ahol vívni kezdett, azt mondták rá, tehetségtelen. Apja elvitte Santelli mesterhez, s ott kiderült, hogy a fiú balkezes.”

Kissné Baumann Gizella (a kiállítást szervező XII. kerületi Szabadidősport Központ igazgatóhelyettese): „A tárlatot intézményünk sportszervező részlege szervezte. A Sportmúzeumtól kaptuk a plakátokat, az olimpikonoktól az emléktárgyakat, kivéve Papp Laci bokszkesztyűjét és Csák Ibolya igazolását, ezeket Borovitz Tamás gyűjtő kölcsönözte. Az újságcikkek nagy részét magunk fotóztuk. A kivitelezés a művelődési központ érdeme.” Az olimpiai kiállítás június 2–10-ig a Jókai Klubban, június 20-án a Hadtörténeti Múzeumban látható.

Kérész Gyula