Olimpiai vetélkedő

A Testnevelési Egyetem látta vendégül a „Peking téged vár” címmel tavaly útjára indított országos olimpiatörténeti vetélkedő budapesti versenyének tizenöt résztvevőjét. A vetélkedősorozat célja az olimpiai eszme terjesztése és népszerűsítése.

2008 az olimpia éve. A sportolók felkészülése a végéhez közeledik, a legtöbb sportágban már eldőlt, kik indulhatnak az ötkarikás játékokon, hamarosan elkezdődik a formába hozás ideje. Pontosan még nem tudni, mennyi versenyző képviseli majd hazánkat a huszonkilencedik újkori nyári olimpián, az azonban biztos, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a Magyar Olimpiai Akadémia, a Nemzeti Sportszövetség és a Pegazus Sport Tours Kft. jóvoltából a „Peking téged vár” elnevezésű vetélkedő győztes csapata a helyszínen drukkolhat a magyarok sikereiért.

A verseny előselejtezőjében tíz héten át összesen száz kérdésre kellett válaszolniuk a jelentkezőknek, akik közül a legjobb százhúsz került be a nyolc helyszínen megrendezett egyéni területi versenyekre. Itt már zsűri előtt, írásban és szóban kellett számot adniuk az ókori olimpiai játékokkal, a nemzetközi és a hazai olimpiai mozgalommal, valamint a pekingi játékok előkészületeivel kapcsolatos tudásukról. Az első három helyezett már csapatként léphetett tovább az elődöntőbe. Az Olimpia Napján, június 23-án, a Duna Televízió által élőben közvetített döntőben a legjobb négy csapat küzd meg az értékes díjakért, köztük az elsőnek járó pekingi utazásért.

Bár messze még a sorozat vége, úgy tűnik, a végső győzelemre a budapesti csapatnak van a legnagyobb esélye, hiszen országos összehasonlításban messze a legmagasabb pontszámmal jutottak be az elődöntőbe. A Testnevelési Egyetemen rendezett versenyen születtek tehát a legjobb eredmények, de nem ez volt a fővárosi vetélkedő egyetlen érdekessége: itt indult ugyanis az egyéni döntő legfiatalabb, alig tizenkét éves versenyzője, aki a MOB elnökének különdíját vehette át.

mm.