Önkéntesek viharkár-elhárítása

Az Emma vihar pusztítását követően kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület.

A március első két napján tomboló orkán által okozott károk felszámolásából kivették részüket a XII. kerületben működő Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület tapasztalt önkéntesei is. Budapestről és az agglomerációból összesen 1115 káresetről érkezett bejelentés a tűzoltóságra, s a káresetek 4 százalékához, 45 helyszínre vonultak ki a közép-budai önkéntesek, akik 188 munkaórát töltöttek kárfelszámolással.

A közép-budaiak az önkéntes erő közel harmadát adták, ami igen jelentős arány; a 45 kárhely megközelítőleg egy teljes kerületre eső káresetszám. Dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vezetője a fővárosi közgyűlés városrendészeti bizottságának március 26-i ülésén köszönte meg az egyesület rendkívüli segítségét.

Lányi András Miklós, az egyesület alelnöke elmondta, járőreik I., II., XI., XII. és XX. kerületi helyszínekre vonultak, s a legtöbb dolguk a XI. és a XII. kerületben volt. A kárfelszámolás során jellemzően útra, járdára dőlt fákat kellett eltávolítaniuk, de egy épület tetőszerkezetében esett káreseménynél is segédkeztek. Az önkéntesek a beavatkozások négy napja alatt több mint 450 kilométert tettek meg. Az alelnök kiemelte, hogy a március eleji vihar után szerzett tapasztalatokat, a statisztikákat összehasonlították a 2006. augusztus 20-a utániakkal, és kiderült, háromszor anynyi káresethez tudtak kivonulni, mint akkor.

Z. G.