Ötszáz új nyílászáró az intézményekben

Az önkormányzati intézmények hőtechnikai felújítása 2005-ben kezdődött. Az ötéves program keretében megújulnak az épületek homlokzatai, kicserélik az elavult nyílászárókat, megjavítják a tetőket, és pótolják a hiányzó épületszigeteléseket.
Ötszáz új nyílászáró...
A Virányos Általános Iskola homlokzatát teljesen felújították

A munkálatokkal szisztematikusan haladnak, a homlokzatfelújítást minden esetben megelőzi a tető kijavítása és a nyílászárók cseréje. Így történt a Virányos Általános Iskola esetében is, ahol a három évvel ezelőtti ablakcserét követően, 2006-ban újították fel a teljes homlokzatot – tájékoztatta a Hegyvidéket Kovács Lajos Attila. Az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta, tavaly új nyílászárókat kapott a Tamási Áron iskola, s az épület homlokzatának rekonstrukciója a tornacsarnok építésével párhuzamosan még ebben az évben befejeződik. A fejlesztésnek már most kézzelfogható eredményei vannak, hiszen az új ablakoknak, ajtóknak köszönhetően a két intézményben több mint húszszázalékos energiamegtakarítást sikerült elérni.

Hasonlóan jók a tapasztalatok a Németvölgyi iskolában, ahol a két évvel ezelőtt megkezdett felújítás keretében idén további nyílászárók cseréje várható. Az Arany János gimnáziumban tavaly nem kellett kicserélni az ablakokat, elegendőnek bizonyult a felületkezelésük, ugyanis az 1930-ban beépített nyílászárók néhány kivételtől eltekintve tökéletes állapotban vannak. Némileg speciálisnak mondható a Mártonhegyi úti bölcsőde helyzete. Itt a könnyűszerkezetes épület ajtóinak cseréje mellett a meglévő műanyag nyílászárókat kellett korszerűsíteni.

Az idei feladatokról szólva Kovács Lajos Attila elmondta, az önkormányzat – nem számítva a polgármesteri hivatal épületét – közel negyvenmillió forintot biztosít az intézmények hőtechnikai korszerűsítésére, ami egyebek mellett mintegy ötszáz új nyílászáró beépítését teszi lehetővé. Hamarosan újakra cserélik a Városmajori Gimnázium dísztermének szerkezetileg elhasználódott, Albaplast típusú ablakait, ami minden bizonnyal jelentős energiamegtakarítást eredményez, ugyanis a huzatos ablakok miatt az utóbbi években szinte lehetetlen volt megfelelően felfűteni a nagy légterű helyiséget. Az épület nyílászáróinak egy részét már korábban lecserélték, az idei fejlesztést követően jövőre befejeződhet a teljes ablak- és ajtócsere.

Ötszáz új nyílászáró...
A Tamási iskola tavaly kapott új nyílászárókat

Megvalósul a Normafa Óvoda átfogó homlokzati rekonstrukciója, amely magában foglalja a nyílászárók eredeti állapotban történő felújítását. A hegyvidéki környezethez illő ablakokat kap a Normafa háziorvosi rendelő, valamint szintén még az idén kicserélik a Kós Ká roly iskola műemléki előírásoknak megfelelő egyedi ablakaiból azokat, amelyek nem javíthatóak. Az épület 2001-ben esett át felújításon, az ablakokat azonban csak lefestették – a tüneti kezelés nem bizonyult tartósnak, húsz darab mára teljesen tönkrement.

Szintén megérettek a cserére a Jókai iskola ablakai. A kilencvenes években ugyanis úgy újították fel a nyílászárókat, hogy a régi tokokba szerkezetileg oda nem illő ablakszárnyakat raktak. Ennek köszönhetően a zsanérok idővel „elfáradtak”, és nem tudják tartani az eredetinél jóval súlyosabb ablakokat.

Még az idén megkezdődhet a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése is. A tervek szerint az épületet teljes egészében klimatizálják, amihez a szükséges energiát környezetbarát hőszivattyú szolgáltatná. A fejlesztéshez pályázati forrásokat kíván igénybe venni az önkormányzat, s amennyiben a kiírásban feltételként szerepel, elvégzik az épület nyílászáróinak cseréjét is.

mm.