Pillantás a biopiac kínálatára

Egy szép, szombat délelőtt kisétáltunk a népszerű kerületi biopiacra. Kicsit körülnéztünk, vizsgálódtunk: mit kínálnak az árusok, mi fogy a legjobban?

Pillantás a biopiac kínálatára

Az első standnál friss cékla, hónapos retek, paszternák kelleti magát.

– Ez utóbbit bablevesbe, húslevesbe ajánlom – mondja az árus a pult mögül.

Az őszi kert ajándékai, a sütőtök, a torma, a póréhagyma, a csicsóka, a rebarbara mind ott sorakoznak a rekeszekben. Mellettük a zöld jégsaláta és a csipkebogyó pirosló termése szintén elmaradhatatlan jelei az évszaknak.

– Ennek a szombatnak a szabadföldön termett laskagomba a sztárja – büszkélkedik a szomszéd standos. – Na, meg a cékla, az ezer bajra jó! – állítja.

A gyümölcsök közül leginkább alma, körte és szőlő tornyosul a kosarakban és a pultokon. Pár méterrel odébb, egy kis asztalon állnak az igazi csemegék: a fekete áfonyából, szederből és málnából készült lekvárok, szörpök és szűrt levek. Ezekből visznek a legtöbben. Akad egy újdonság is, a medvehagymaolaj, amely egyaránt jó salátához, nokedlihez és pirítóshoz. Olajban amúgy sincs hiány, olíva-, tökmag- és napraforgóolaj, illetve hagyományos és mediterrán salátaöntet, nyolcféle mustár, majonéz csábítja a salátaimádókat.

Hosszú sor várakozik a kezeletlen tehéntejből készült tejtermékeknél, túróknál. Az érlelt és friss sajtoknak, tejfölnek, körözöttnek és vajnak mindig nagy a keletje.

– Pogácsát szeretnék… – dünnyögi egy kisgyermek, amint anyja kezét szorongatja a tejes stand közelében, ahol teljes kiőrlésű, tönkölybúzakenyér, kalács, pogácsa és édes sütemények sorakoznak.

Faházikóban árulják a rostokban gazdag, sóban szegény élelmiszereket: rakott krumplit, búza- és árpapörköltet, lencsepástétomot. Reggelire almás zabpelyhet, köleskását, kukoricaszeletet. A tönkölyből készült ropogósok fogynak el leghamarabb, mivel ezek chips helyett is kiválók.

Aki evett, igyon rá! Italkóstolóval várják azokat, akiket érdekel a homoktövisből készült innivaló, a legideálisabb ital magas C-vitamin- tartalma, antioxidáns volta, allergiacsillapító és immunrendszer-erősítő hatása miatt.

Végül rábukkanunk az egyetlen helyre, ahol húst árulnak. Elsősorban őshonos állatokat tartanak: mangalicát, szürke marhát, magyartarkát és őshonos baromfit. A húsokat nyers és feldolgozott formában árusítják. Kolbász, szalonna, füstölt és pácolt csülök ínycsiklandó illata száll. A borjúhúsnak nagy a becsülete, mivel gyorsan elkészíthető.

Kétségtelen: van választék, csak a zsebünk nehogy túl hirtelen ürüljön ki…

Balogh Ildikó