Piros zebra gyermekbalesetek ellen

Fényvisszaverő prizmákat helyezett el és piros keretet festett a Németvölgyi úti iskola előtti zebrára Pokorni Zoltán polgármester és Piros Ildikó színművésznő. A fi gyelemfelkeltő akció része a „Biztonságos úton a kerület iskoláiba, óvodáiba” elnevezésű, a hegyvidéki gyermekbalesetek megelőzése érdekében tavaly indított programnak.

A zebrák biztonságosabbá tételét célzó kezdeményezés előzményeiről szólva Pokorni Zoltán elmondta: felmérések szerint a gyermekbalesetek száma az iskolakezdéskor és a tanév végén megugrik, jó részük pedig éppen a gyalogátkelők környékén következik be. Ezt felismerve az önkormányzat tavaly közlekedésbiztonsági programot indított, amelynek keretében felújította a zebrákat, digitális sebességmérőket és figyelmeztető táblákat helyezett ki, valamint kifutókorlátokat létesített a kerület oktatási intézményei közelében. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt év szeptemberében nem nőtt a balesetek száma. A gyerekek az új tanévben is fényvisszaverő karszalagokat kapnak, amelyek különösen a rossz látási viszonyok esetén tesznek jó szolgálatot, az iskolák előtt pedig forgalomirányítók segítik az átkelést.

Külföldön már beváltak a jól látható gyalogátkelőhelyek
Külföldön már beváltak a jól látható gyalogátkelőhelyek

A program folytatásaként az országban először – a nemzetközi példákat követve – jól látható, festett piros kerettel, valamint fényvisszaverő prizmákkal látják el a gyalogátkelőhelyeket. A forgalomtechnikai megoldások elsősorban ködös, esős időjárás esetén, illetve az esti időszakban jelentenek fokozott védelmet a gyalogosok számára, egyúttal segítik a gépjárművezetők tájékozódását.

Szintén a közlekedésbiztonság növelését célozza a rendőrséggel közösen működtetett járőrszolgálat továbbfejlesztése és a Tempo 30 övezetek tervezett kiterjesztése. A polgármester szeretné, ha a Hegyvidéken közlekedők a nyugati példát követve mindig megadnák az elsőbbséget a zebrára lépő gyalogosoknak.

MM