Reneszánsz a hivatalban

A reneszánsz ihlette képek és kerámiák díszítik a polgármesteri hivatal első emeleti folyosóját, míg a földszinti közlekedőtér falain egy krisztinavárosi háztömb csendes világát megörökítő fotók láthatók. Alkotóik a Greguss Kör tagjai.
Reneszánsz a hivatalabn
B. Tóth Klára interaktív alkotása

A Greguss Kör tagjai a 2008-ra meghirdetett Reneszánsz Év programjaihoz csatlakozva kiállítási anyagot hoztak létre a quattrocentóból merítő alkotásaikból, aminek a kerületi polgármesteri hivatal első emeleti folyosója adott helyet. Ahogy házigazdaként a kiállítás megnyitóján Lovas Pál alpolgármester fogalmazott: az alkotók, mint a műveik mutatják, igyekeztek a saját ízlésük, kultúrájuk szerint megformálni mindazt, amit számukra ez a művészeti korszak jelent.

Az alpolgármester kitért arra, hogy a reneszánsz gazdaságilag és politikailag, s ezen keresztül a költészetben, a zenében és a képzőművészetben rendkívül szuggesztív, hatásos időszak volt, az egykori vezető politikusok és bankárok, mint a Mediciek, hihetetlen pénzeket fordítottak a művészetre. Lovas Pál szerint a Reneszánsz Év ma csak akkor jelent valamint, ha a kor örökségét a mindennapjaink részévé tesszük gazdasági, politikai és kulturális értelemben egyaránt.

A reneszánsszal foglalkozó kiállítók többsége nem másolta, hanem feldolgozta, a mai módszerekkel elegyítette a korszak stílusjegyeit, sőt az alkotók egy része teljességgel mai eszközökkel adta át magát a humanizmus eszmeiségének. Érdekes technikai megoldásokból nincs hiány: Hódossy Ágnes keramikus például tükörrel kombinált mozaikkép-sorozatot komponált, Benkő Péter a graffitikre emlékeztető airbrush technikájú képet tett be a közösbe, míg B. Tóth Klára egy interaktív, forgatható festménnyel jelentkezett, Évszakjelző Gregussmotor címmel. De a többi alkotó is izgalmas, egyedi színt képvisel: Kurdi Anita (olajkép, fotó), Tegze Judit (olajkép, selyemfestmény, akvarell), Borda Mátyás (olajkép, kerámia), Horváth Zoltán (olajkép) karakteres munkákkal mutatkozott be a közönség előtt.

A reneszánsz ihlette összeállítástól némileg elkülönülve, de azzal egy időben nyitotta meg fotókiállítását Taba Ágnes, a Greguss Kör egyik alapító tagja a polgármesteri hivatal földszinti folyosóján. A Házmester című sorozatában „házmesteri szeretettel” a saját lakókörnyezetére, egy krisztinavárosi lakótömbre jellemző részletekre, az udvarok, lépcsőházak, belső terek csendes világára fókuszált.

(zé)