Roadshow a tudományért

THE – Tudományos, Hasznos, Emberi. E néven indult roadshow, amelynek első állomása az Arany János Gimnázium volt. A THE program célja, hogy népszerűbbé tegye a fiatalok körében a műszaki és természettudományi pályákat. A rendezvényeken a középiskolások tudományos előadásokat hallgathatnak, látványos természettudományos kísérletekbe kapcsolódhatnak be és megismerhetik a saját korosztályukhoz tartozó kutatók, mérnökök sikertörténetét.

A sikeres és versenyképes Magyarország jövőjének kulcsa a fiatalok kezében van. Hazánk rengeteg tehetséges mérnököt, tudóst, kutatót adott a világnak, ám az utóbbi években egyre csökken az érdeklődés a tudományok és a tudományos hivatás iránt. Ezt a tendenciát szeretnék megfordítani a THE program szervezői.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke szerint a tudomány célja a hasznosság, ehhez pedig emberi erőforrásokra van szükség. A mai fiatalok számára azonban már nem vonzó a tudományos pálya, ami különösen a természettudományok területén egyre szembetűnőbb. Kevés a mérnök, híján vagyunk feltalálóknak, a kedvezőtlen folyamatoknak pedig a gazdaság látja kárát. Az elnök ugyanakkor, mint mondta, bízik abban, hogy a THE képes lesz áthidalni a középiskolai diákok és a tudomány között ma még meglévő, meglehetősen széles szakadékot. Ezt hivatott elősegíteni az országjáró roadshow, a THE program internetes honlapja, valamint az iskoláknak ingyenesen eljuttatott ismeretterjesztő kiadvány.

A látványos kísérletek segíthetik a tudomány népszerűsítését
A látványos kísérletek segíthetik a tudomány népszerűsítését

Bartók Marcell programfelelős elmondta: az idén még csak négy alkalommal, de 2009-től már havonta megjelenő THE magazint országszerte nyolcvanezer példányban terjesztik a programhoz csatlakozó több mint ötven közép- és felsőoktatási intézményben. Gondolnak azokra a diákokra is, akikhez nem jut el, a nyomtatásban megjelenő hírek ugyanis felkerülnek a www.theonline.hu portálra.

A program honlapján hamarosan megkezdődik egy adatbázis kiépítése, amelybe a természettudományi és műszaki területen valamilyen eredményt felmutató diákok adatai kerülnek. Őket tanáraikon keresztül vagy személyesen kérik fel együttműködésre. Az iwiw tudományos megfelelőjének szánt közösségi felület célja, hogy találkozási pontot teremtsen a hasonló érdeklődési körű középiskolások és egyetemisták számára. A tagok közvetlen kapcsolatot építhetnek ki a tudományterületek szaktekintélyeivel, tanárokkal és kutatókkal, valamint első kézből értesülhetnek az aktuális pályázatokról, ösztöndíjakról, állásajánlatokról

mm