„Savanyú” gyermekkor?

A szélsőségektől mentes, vegyes táplálkozás a gyerekek esetében is azt jelenti, hogy mindenféle élelmiszer fogyasztása megengedett, sőt egyeseké nélkülözhetetlen is. Fontos biztosítani a napi ötszöri étkezést, odafigyelve arra, hogy a tápláló ételek a lehető legváltozatosabban kerüljenek az asztalra.

Ideális esetben tehát a naponta ajánlott gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, tej- és tejtermékek, húsok, húskészítmények, valamint a heti fogyasztásra javasolt halak, tojás, olajos magvak, főző- és kenőzsiradékok mellett az édesipari termékek is helyet kaphatnak a kiegyensúlyozott étrendben. Az édes íz szeretete velünk született, az újszülöttek első eledele az édes anyatej. A többi ízzel csak később ismerkedik meg a csecsemő, és a szülőkön múlik, hogyan alakítják a gyermek későbbi szokásait, mennyire rögzítik benne a nyalánkságok iránti igényt.

Savanyú gyermekkor

Az édességek fogyasztása – ésszerű határokon belül – beilleszthető az egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozó, átlagos fizikai aktivitású (tornaóra, játék, kerékpározás, edzés) gyerek étrendjébe is. Nem szükséges és nem is érdemes teljes mértékben eltiltani őt az édességtől, ugyanis a tiltás még inkább felkelti a vágyat és az érdeklődést (a „tiltott gyümölcs” a legfinomabb). Ha otthon tilos, akkor az oviban, az iskolában, a játszótéren a társainál lévő édességet fogja megkóstolni, illetve a zsebpénzét is ezekre költi a szülők háta mögött. Ha azonban beavatjuk az egészséges táplálkozási szokások ismérveibe, megelőzhetjük, hogy a későbbiekben úgy tekintsen az édességre, mint valami jutalomra vagy ajándékra.

(B)