Sebességet is mérhetnek a közterület-felügyelők

Egy decemberi kormányrendelet értelmében májustól a közutak kezelői – Budapesten a kerületi és a fővárosi önkormányzatok – is mérhetik az autók sebességét. A főutakon várhatóan az egyre több jogkört kapó közterület-felügyelet üzemelteti majd a traffipaxokat.

Még nem tudni, a kerületek élnek-e a lehetőséggel, a főváros azonban minden bizonnyal a közterület-felügyeletet bízza meg a traffi paxok üzemeltetésével és a bírságolással. Májustól a tervek szerint legalább ötven sebességmérőt helyeznek ki a fővárosi kezelésű utakon. A szolgálat hatásköre folyamatosan bővül, januártól kettő helyett már öt szabálysértési kategóriában adhatnak büntetőpontokat a közterületesek, akik akár húszezer forintos közigazgatási bírságot is kiróhatnak a szabálytalankodókra.

Természetesen lehetőség van jogorvoslatra, ebben az esetben a rendőrség szabálysértési osztályára kerül az ügy. Két büntetőpontra számíthatnak a közlekedési táblák jelzéseit figyelmen kívül hagyó, illetve kereszteződésben az úttestek szélének metszéspontjától számított öt méteren belül parkoló autósok. A vasúti átjáróban, gyalogos-átkelőhelyen vagy ezek közvetlen közelében, bicikliúton, valamint útkanyarulatban hagyott autók gazdái négy büntetőpontot kapnak. Szintén négy pont jár azoknak, akik autójukkal jelzőtábla vagy fényjelzőkészülék észlelését akadályozzák.

A sofőr távollétében kiszabott bírságot az idei évtől az APEH hajtja be, így várhatóan jelentősen javul az elmúlt években alig negyvenszázalékos fizetési hajlandóság. Már folynak az egyeztetések a hatósági jogkörrel rendelkező közterület-felügyelet feladatainak további bővítéséről. A tervek szerint a jövőben a szolgálat őrzővédelmi feladatokat látna el a BKV-nál.

M.