Sportos hetek a Fülemile úti nyári táborban

A szakemberek szerint nem mozognak eleget a gyerekek. Rengeteg időt töltenek a számítógép és a televízió előtt, kevés a tornaóra, a sportolás drága mulatság, és a pályák eltűnésével hovatovább nincs is hol sportolniuk. Így aztán a vakáció alatt kell, illetve kellene regenerálódniuk. A tanárok tisztában vannak ezzel, amit az is jelez, hogy több kerületi iskolában is szerveznek nyári sporttábort. Emellett az önkormányzat svábhegyi és szántódi táborában is van lehetőség mozogni.
sportos1Akik meg bírják fizetni, privát táborokba is küldhetik gyermeküket. (Egy csillebérci sporttáborban például úszás, tenisz, íjászat és labdajátékok szerepelnek a programban, mindez ebéddel, uzsonnával 25 ezer forint egy hétre.) A Németvölgyi Általános Iskolában idén ingyenes sporttábort szerveztek a tanévzárást követő héten. Ezt úgy lehetett megoldani, hogy a gyerekek hideg élelmet vittek magukkal. Ahhoz, hogy nagyobb szabású legyen a dolog, e sorok írója felhívott öthat kerületi iskolát, hogy legyen ellenfél, de mindenütt saját tábor szervezésével voltak elfoglalva, így aztán egy tucatnyi angyalföldi diák táborozott együtt a németvölgyisekkel. Az iskolában Berczelly Adrienn testnevelő vállalta a szervezést. (A tanárnő édesapja Berczelly Tibor háromszoros kardvívó olimpiai bajnok, s mint megtudtuk, Adrienn is vívott tíz évig.) A sporttáborról a következőket mondta: – A tanévzárást követő héten amúgy is benn kellett lenniük a tanároknak, így aztán szívesen,térítés nélkül foglalkoztam a gyerekekkel. Főként kosárlabda- és röplabdamérkőzéseket vezettem nekik. Asztaliteniszezni magam is beszálltam. Az angyalföldi és a helyi gyerekek úgy összebarátkoztak, hogy egy idő után már kevert csapatok játszottak egymással. Röplabdázni a tanárok is kiálltak ellenük. Az udvaron focimérkőzések zajlottak, aki akart, tollaslabdázhatott is.
 
sportos2A meglehetősen ismeretlen petanque kevésbé vonzotta a gyerekeket, a sütemény- és a cukorkadíjak azonban meghozták a kedvüket. A tábor tagjai néhány iskolán kívüli sportversenyen is részt vettek, teniszeztek a TF-en, ellátogattak a Fülemile úti napközis táborba. A svábhegyi napközis tábor egyik felét jelenleg II. kerületi iskolák veszik igénybe, míg a másik, a XII. kerületiek által használt részen szabadtéri kosárlabda-, röplabda- és kiskapus focipálya található. Valaha kültéri medence is tartozott a táborhoz, de az előírások szigorodásával nem lehetett használni többé. A tábor vadregényes helyen fekszik, és a nevelők mindent megtesznek, hogy változatos, érdekes programokat biztosítsanak a gyerekeknek. Némi fejlesztés azonban talán ráférne a helyre, a pályák betonját például nem ártana legalább műtéglára cserélni. (Összehasonlításképpen: a több kerület által közösen használt kamaraerdei napközis táborban műfüves sportpálya, medence és egy nagy sátor szolgálja az igényeket.)
 
Természetesen nem elvárható, hogy az önkormányzat az erején felül költekezzék, esetleg civil segítséggel lehetne megoldani a fejlesztések egy részét. Nem szeretnénk, ha azt mondaná bárki is, hogy könnyű másokat adakozásra biztatni, ezért a Hegyvidék újság részéről magunk is tettünk néhány lépést a jó ügy érdekében. Először is megszerveztük, hogy a németvölgyi sporttábor résztvevői kosárlabdameccset és kispályás labdarúgó mérkőzést vívjanak a Fülemile úti tábor válogatottjával. A focimeccs döntetlenül zárult, a kosárlabda összecsapást – magassági fölényük folytán – a vendégek nyerték, de hogy senkinek ne legyen rossz szájíze, a legmagasabb vendégjátékos átment a „hazaiakhoz”, s az újabb mérkőzés már ugyancsak döntetlen lett. Megkértük továbbá néhány kerületi üzlet tulajdonosát, hogy valami jelképes adománnyal támogassa a tábor működését, hátha megmozdítunk ezzel valamit. Az első adományok átadására a „táborolimpia” alkalmából került sor. A Böszörményi út 5.-ben nemrég nyílt vitaminbolt tulajdonosai egy focilabdát és egy labdatartót ajánlottak fel. Egyikük személyesen adta át az ajándékot a tábor vezetőjének, s részt vett egy bemutató tollaslabdapálya felállításában, valamint a petanqueversenyek megszervezésében. A Böszörményi út 7.-ben működő kisállat-kereskedés tengeri malacot, hörcsögöt, degut ajánlott fel. Tekintettel arra, hogy a táborban nem tarthatók állatok, díj gyanánt öt lány kapott lehetőséget arra, hogy rágcsálót válasszon magának a boltban.
 
sportos3„Hogy érzitek magatokat a táborban?” – kérdeztem a lányoktól, mire azonnal érkezett az egybehangzó válasz: „Jól!” „Mi tetszik a leginkább?” – faggatóztam tovább, amire már külön-külön feleltek. Farkas Petra (Jókai, 7. a): „Nagy a tábor, és nem kötelezőek a foglalkozások, így aztán saját programokat is tervezhetünk a barátnőimmel. Ma az tetszett leginkább, hogy kisállatot is lehetett nyerni.” Hidli Tímea (Jókai, 6. a): „Nekem a sokféle program tetszik; a túrázást szeretem a legjobban.” Tóth Rita (Kós, 6. b): „Nekem is az teszik, hogy többféle foglalkozás közül lehet választani. Én is túrázni szeretek leginkább, de a kézműves programokat is kedvelem.” Takács Anna (SOTE, 3. b): „Nekem a kosárlabda a kedvencem, de túrázni is szeretek. Az a jó, hogy a saját iskolámból is vannak diákok és tanárok, akiket ismerek és kedvelek.” Vujosevics Eszter (SOTE, 3. b): „Nekem is a kosárlabdázás a kedvenc sportom.” Később beszéltünk Takács Anna édesanyjával is. Neki is jó a véleménye a táborról. „Eredetileg két hetet terveztünk – mondta –, de négy hét lett belőle. Ebben persze az is közrejátszik, hogy az idén a SOTÉ-ból ugyanannyiért jöhetnek a gyerekeink, mint a XII. kerületi önkormányzat iskoláiból. De hát én itt is lakom. Csupán az okoz gondot, hogy fél órával tovább tart a munkaidőm, mint a tábor, így nehéz elhoznom a gyereket. Úgy tervezzük, hogy elküldjük a kislányt egy kosárlabdatáborba is.”
 
Feltíziné Magyar Erzsébet pedagógus elmondta, minden hétre más programot kell összeállítaniuk, mert a gyerekeknek csak a fele cserélődik. Előfordul, hogy a II. kerületi táborral együtt szerveznek programot (például az ürömi kutyaiskola bemutatóján), rossz idő esetén azonban sajnos kevés a mozgási lehetőség, ilyenkor múzeumba, könyvtárba mennek. Pakányi Pálné, a Fülemile úti tábor vezetője (a SOTE Gyakorló Iskola igazgatóhelyettese) elmondta: az idén a reneszánsz évéhez és a közelgő olimpiához kapcsolódva szervezik a programokat, például a kézműves-foglalkozásokat (papírmerítést, papírmetszést, gipszöntést) vagy a reneszánsz hangszerek bemutatását. Emellett a táborlakók betanulnak egy Mátyás királyról szóló darabot, illetve meseíró-, mesemondó- és rajzverseny is színesíti a programot. A gyerekek megismerkedhetnek néhány középkori játékkal, egyebek között a karikafonással és a karikahajítással is. A pekingi olimpia jegyében táborolimpia zajlott olyan számokkal, amelyekben a kisebbek is részt tudtak venni: helyből távolugrás, dekázás, ugrókötélverseny. A győztesek borostyánkoszorút és nyakba akasztható Fülemile-érmet kaptak.
 
Kérész Gyula