A szabályok mindenkire vonatkoznak

Hatalmas, kéttornyú villát építene a Zirzen Janka utcában a Malévet a közelmúltban megvásárló Borisz Abramovics orosz milliárdos. A hegyvidéki környezettől idegen épület terveit a Kossuth-díjas építészekből álló kerületi tervzsűri alkalmatlannak találta a megvalósításra, ezért az építési hatóság nem adta ki az építési engedélyt. A tervező a független zsűrit bírálja, Pokorni Zoltán polgármester azonban kijelentette: csak az előírásoknak megfelelő ház épülhet a kerületben, a szabályok mindenkire vonatkoznak.

Az ötszáz négyzetméter alapterületű, háromszintes, két oldalán tornyokkal díszített, hatalmas erkélyekkel és kék színű tetővel díszített villa látványtervét a városképvédelmi szabályok figyelembevételével utasította el a tervzsűri. Az ötfős grémium, amelyben Kossuth és Ybl-díjas építészek, köztük Makovecz Imre és Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke is helyet kapott, úgy találta, hogy hibás az alapkoncepció. Az anakronisztikus épület nem illik a környék modern házai közé, megbontja az utcaképet. Kifogásolták a formavilágot és az anyaghasználatot, illetve aránytalannak ítélték a nagyméretű, csúcsos tetőszerkezetet. Felkérték az építészt, hogy a városképvédelmi szabályoknak megfelelően dolgozza át a tervet, melyet októberben konzultáció keretében vitattak volna meg. A találkozón azonban az építész a szakmai megbeszélés helyett elfogultsággal vádolta a testületet, valamint kétségbe vonta az egyik zsűritag legitimációját. Ezzel szemben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által delegált Reimholz Péter Kossuth és Ybldíjas építész szabályszerűen vett részt a tervtanács állásfoglalásának kialakításában.

Az eredménytelen konzultációt követően a tervező az építészfórum internetes oldalán (http://www.epiteszforum.hu/node/10836) tette közzé terveit, illetve álláspontját. A fórumot látogató szakmai közönség véleménye megoszlik a kérdésben, a döntő többség azonban úgy ítéli meg, hogy a villa önmagában sem egységes, valamint környezetéhez sem illeszkedik. Ahogyan az egyik hozzászóló fogalmaz, „mintha egy 30-as évekbeli Bentley karosszériájába egy mai Volkswagen dízel motort raktak volna, ami elöl krómozott felniket, hátul pedig traktorkerekeket hajt”. Pokorni Zoltán határozottan kiállt a tervzsűri mellett. Mint lapunknak elmondta, helytelen, ha valaki bármilyen módon nyomást próbál gyakorolni egy független szakmai testületre. A polgármester kijelentette: Hegyvidéken nem lehet semmit sem megvásárolni pénzzel vagy hatalommal, mert a szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak.

mm.