Szél Ágnes édenkertje

Kert-Éden – a csönd világa. Már Szél Ágnes új könyvének címéből is sejthető, nem szimpla fotóalbumról van szó, annál inkább szöveg és kép tökéletes egységéről, létről és nemlétről, csendről és harmóniáról. Ahogyan a Csörsz utcai művelődési központban rendezett bemutatón Feledy Balázs művészeti író fogalmazott: a bárki által felfedezhető profán látványból felépített mögöttes tartalomról.

Szél Ágnes pályafutását építészként a szigorú vonalak vonzásában kezdte. Fényképezéssel 1984 óta foglalkozik. Első kiállítását Kalocsa környéki szálláshelyek címmel rendezte, s az ott élőknek kívánta megmutatni településük értékeit. Itthon és külföldön mintegy 50 önálló és 10 csoportos tárlaton találkozhattunk nevével.

Szél Ágnes: Elengedve-visszavárva
Szél Ágnes: Elengedve-visszavárva

Az alkotó nem hagyományos értelemben vett természetfotós. Bár a mostani kötet képei erdőben, mezőn, parkban és vízparton készültek, céljuk nem a puszta dokumentálás, netán ritka fajok megörökítése, vagy egyfajta vadászat a bravúrosan elkapott pillanatokra. Sokkal inkább a felületes szemlélő által nem mindig látott hangulatok kibontakoztatása. Felvételei négyzetes és panoráma formájúak, utalva ezzel arra, hogy míg néha az apró részlet a fontos, máskor az egész. Szél Ágnes művei szaknyelven szólva jórészt lágy rajzúak, nem fotós nyelven: nőiesen finomak.

Vadász György építész méltatásában ennél is tovább ment: „Isten jelenlétét érzem bennük. Olyanok, mint egy misztérium, vagy álombéli jelenés.” Ezt támasztotta alá Lovas Pál alpolgármester is, amikor arról beszélt, hogy a könyv anyagából rendezett kiállítás méltó vizuális hátteret szolgáltat a Biblia Éve hegyvidéki záró rendezvényének. Hozzátette, számára e felvételek szépségről, hitről, reményről, valamint halálról és újjászületésről szólnak.

A Holnap Kiadó gondozásában megjelent 104 oldalas kötet méltó utódja Szél Ágnes előző két albumának, amelyekkel a Szép Magyar Könyv pályázatokon is díjat nyert.

J. T.